ΣΥΠΑ: Εκρηκτική η κατάσταση στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής
Κοινωνία

ΣΥΠΑ: Εκρηκτική η κατάσταση στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

«Για μια ακόμα φορά έρχεται στην επιφάνεια το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη λειτουργία και στα καθήκοντα των συναδέλφων μας στις αποδεκατισμένες υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, και που εγκυμονεί τον κίνδυνο “ανθρώπινου λάθους”,  όπως αυτό αποτυπώθηκε στη σύσκεψη του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 20-3-2023» σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Αφορμή για αυτήν, όπως τονίζει, «υπήρξαν τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στα οποία ενώ καμιά κυβέρνηση, καμιά περιφερειακή αρχή δεν έσκυψε για να λύσει, παρότι οι αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ψυχές, προστίθενται και νέα…».

«Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Με αυτή τη ρύθμιση ζητείται από 37 Κοινωνικούς Λειτουργούς – Κοινωνικούς Συμβούλους να διενεργούν 6.000 ελέγχους τον χρόνο, επιπλέον των κοινωνικών ερευνών και της εποπτείας στο πλαίσιο των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, που τώρα ανέρχονται σε 941 υποθέσεις» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απαιτούν:

  • Την άμεση στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ) με καταμερισμό στα πολυσύνθετα καθήκοντα.
  • Τα παιδιά χωρίς οικογένεια και τα κακοκοποιημένα παιδιά θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν ενιαίο πανελλαδικό κρατικό φορέα χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και Εκκλησίας, σε δομές που θα έχει οργανική διασύνδεση με τις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμου – Περιφέρειας – σχολείων. Αυτός ο φορέας θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του παιδιού, την τεκνοθεσία και την αναδοχή.
  • Οι φορείς της προστασίας παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους, απαιτείται να βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα και παροχή του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών, με ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου της λειτουργίας τους και νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπει εγκλήματα εις βάρος τους.
  • Παροχή δωρεάν επαγγελματικής εποπτείας και συμβουλευτικής, αλλά και νομικής κάλυψης των υπαλλήλων της Κοινωνικής Μέριμνας. Εξασφάλιση των μετακινήσεων τους με υπηρεσιακό όχημα και οδηγό ή αποζημίωση των μετακινήσεων τους.
  • Να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί η ρύθμιση για έλεγχο των Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας από Κοινωνικούς Λειτουργούς – Κοινωνικούς Συμβούλους άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, ως αδύνατη να πραγματοποιηθεί.
  • Να εξασφαλιστεί άμεσα διοικητική υποστήριξη των Τμημάτων Κοινωνικής Μέριμνας, με στελέχωσή τους με μόνιμο διοικητικό προσωπικό.

Ο Σύλλογος, όπως προειδοποιεί, «θα συνεχίσει στον δρόμο της διεκδίκησης λύσεων και ικανοποίησης των αιτημάτων των συναδέλφων και στη κατεύθυνση αυτή θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται και θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τις μορφές».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet