Την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το μνημείο των πεσόντων επισκέφθηκε ο Γ. Πατούλης
Κοινωνία

Την Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και το μνημείο των πεσόντων επισκέφθηκε ο Γ. Πατούλης

Στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, μετέβη στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου στο πλαίσιο ειδικής τελετής τοποθετήθηκε η προτομή του Ιπποκράτη, η οποία είναι δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του κ. Πατούλη.

Παράλληλα, φυτεύτηκε στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής ένας πλάτανος, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς σύμφωνα με τον μύθο κάτω από έναν πλάτανο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του στην Κω.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και του προέδρου του, Γ. Πατούλη, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου δίδαξε και πέθανε ο Ιπποκράτης και θα πραγματοποιηθεί σε 35 Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας, Μ. Χατζηπαντέλα, του Αριστοτέλη Παυλίδη, προέδρου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω και πρώην υπουργού, του πρύτανη του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Α. Ευσταθίου, του προέδρου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Χ. Χατζηκυπριανού, του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου, Α. Πολυδώρου, της E. Johnson, κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, καθηγητών και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής.

Χαιρετίζοντας την τελετή σε ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, ο κ. Πατούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έχουμε αναλάβει τη δρομολόγηση σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών που υπηρετούν το ιδεώδες της αναβίωσης και διάδοσης της Ιπποκρατικής Σκέψης και Ηθικής ανά τον κόσμο, με σκοπό τη διάδοση της Ιπποκρατικής Σκέψης ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πνεύμα της δυναμικής διεθνούς καθιέρωσης της Ημέρας Ιπποκρατείου Σκέψεως, που εξ αρχής αποτέλεσε σκοπό του Παγκόσμιου Ινστιτούτου και η οποία υποστηρίζεται από τον ΙΣΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να θεσπιστεί, εντός και εκτός Ελλάδος επίσημη Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Ιπποκράτειο σκέψη, σε νοσοκομεία, δομές υγείας, Ιατρικές Σχολές αλλά και στη σχολική εκπαίδευση.

Σε αυτό το πλαίσιο το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών με έγγραφο του προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να καθιερωθεί η 4η Σεπτεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τον Ιπποκράτη», ώστε να φωτίσει στο νου των γιατρών και της κοινής γνώμης  του κόσμου την αρχαία και πολύτιμη γνώση μας στην ιατρική επιστήμη, και την Ελληνική της πατρότητα. Ειδικά τώρα που όλος ο πλανήτης βιώνει μία σημαντική υγειονομική κρίση η Ιπποκρατική Σκέψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Πιστεύουμε λοιπόν βαθύτατα, ότι είναι καίρια η στιγμή για να επιστρατευθεί δημιουργικά το κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών σε κάθε γωνιά της γης ώστε να προβάλλουμε με υψηλή επιστημονικότητα την αξία του Ιπποκρατείου πνεύματος».

Επίσκεψη στο μνημείο των πεσόντων Κύπρου

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

«Νιώθουμε δέος και βαθιά συγκίνηση που βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο, όπου αναπαύονται όλοι αυτοί οι ηρωικοί αγωνιστές που θυσιάστηκαν, με σκοπό την ελευθερία της Κύπρου. Χρέος και καθήκον μας είναι ως φόρος τιμής στη μνήμη τους να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πίστη και συνέπεια για να δοθεί επιτέλους  μία λύση στο Κυπριακό Ζήτημα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet