Φωτιά Βίλια: Μαίνεται το μέτωπο χιλιομέτρων – «Στάχτη» πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους
Κοινωνία

Φωτιά Βίλια: Μαίνεται το μέτωπο χιλιομέτρων – «Στάχτη» πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, αλλά με βελτιωμένη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ οριοθετημένη και χωρίς φλόγα, αλλά με αναζωπυρώσεις είναι η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική.

Το μέτωπο που ανησυχεί πλέον τις πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Μετά το μεσημέρι που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι πολύ σοβαρός ο κίνδυνος μεγάλων αναζωπυρώσεων. Ήδη, με το πρώτο φως έχουν αρχίσει να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα οκτώ ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, ενώ στο έδαφος παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Αρκετά καμένα σπίτια στη Λαυρεωτική

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., για τα αίτια των πυρκαγιών.

Γ. Πατούλης: Σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στην Αττική, σημειώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/08/18/278243/photos/snapshot/kamena8.jpg

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

»Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα Δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Απαντήσεις στην κριτική

Κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στα μέτωπα Κερατέας και Βιλίων τη Δευτέρα, λέγοντας:

«Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση».

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/08/18/278243/photos/snapshot/vilia2.jpg

Ο υπουργός έδωσε ειδικά απαντήσεις και για το γεγονός ότι δεν επιχείρησε από την πρώτη στιγμή το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200, στις χτεσινές πυρκαγιές, λέγοντας ότι ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, η οποία ήταν πιο ενδελεχής, λόγω της πτώσης του ιδίου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα Βίλια, όπου σήμερα οι δυνάμεις αντιμετώπισαν πολλές αναζωπυρώσεις, ενώ στην Κερατέα η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι όλοι παραμένουν σε επιφυλακή και επεσήμανε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και τις επόμενες μέρες καθώς οι συνθήκες ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο 24ωρο η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει 54 δασικές πυρκαγιές.

Στη μάχη και ο Στρατός

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν, περιοδικά, 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία ρωσικά -ένα Beriev και τα δύο θηριώδη Ilyushin.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/08/18/278243/photos/snapshot/bilia5.jpg

Επίσης, επιχειρούσαν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Συνεχώς, βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οριοθετηθεί.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet