Φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο πύρινο μέτωπο – Κερατέα: Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες
Φωτιά στην Κερατέα (πηγή: eurokinissi)
Κοινωνία

Φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο πύρινο μέτωπο – Κερατέα: Δεν υπάρχουν ενεργές εστίες

Μάχη με τη φωτιά στα Βίλια έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή βρίσκονται καναντέρ, ελικόπτερα τύπου Erickson, καθώς και το  Beriev-200.

Το μέτωπο της φωτιάς ξεπέρασε τα τρία χιλιόμετρα και εκτείνεται σε μία ακτίνα 15 χιλιομέτρων, ενώ νωρίς το πρωί της Τρίτης 17/8 στάλθηκε μία ακόμη ειδοποίηση από το 112 και συγκεκριμένα για την εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα. Οι συγκεκριμένοι οικισμοί ήρθαν να προστεθούν στους Βενίιζα, Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι που πήραν τη Δευτέρα οδηγίες εκκένωσης.

Η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος το οποίο είναι δύσβατο και δύσκολα μπορούν να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, δεν υπάρχουν μονοπάτια.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 330 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. 

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ, συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» και ο ελληνικός στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του ελληνικού στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Γ. Πατούλης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή στα Βίλια

Για τεράστια οικολογική καταστροφή στο πυκνό δάσος που βρίσκεται στο όρος Πατέρα έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

«Όλο το βράδυ ήταν ένα πύρινο μέτωπο το οποίο σε επίπεδο οικισμών δεν είχαμε ευτυχώς ιδιαίτερο πρόβλημα. Η φωτιά κατευθύνεται προς τα πεδινά των Μεγάρων. Ευτυχώς οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και περιμένουμε να συνδράμουν τα εναέρια μέσα τις πρώτες πρωινές ώρες», ανέφερε επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Δόθηκε μεγάλη μάχη από το Πυροσβεστικό Σώμα και εθελοντές, αλλά και οχήματα της Περιφέρειας. Η μάχη θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες ώρες».

Πηγή: Reader.gr

Φωτιά στην Κερατέα: Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Κάηκαν σπίτια

Ολονύκτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις έδιναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή της Κερατέας, ωστόσο η φωτιά έχει οριοθετηθεί και πλέον δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Πυροσβέστες και εθελοντές αντιμετώπισαν όλο το βράδυ τις αναζωπυρώσεις, με την εικόνα στην περιοχή πλέον να είναι καλύτερη.

Το γεγονός πως δεν υπήρξαν άνεμοι στην περιοχή βοήθησε όλους όσοι επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή ώστε να θέσουν υπό έλεγχο της φωτιά και πλέον δεν είναι απαραίτητα τα εναέρια μέσα που έχουν επικεντρωθεί στη φωτιά που καίει στα Βίλια.

«Το βράδυ δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις διότι είχε πλήρη άπνοια. Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια» σχολίασε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο αρκετά είναι τα σπίτια που δεν γλίτωσαν από τις φλόγες. Ακόμη δεν έχει γίνει καταγραφή, με τους ανθρώπους της Περιφέρειας να κάνουν λόγω για περίπου 10 με 12 σπίτια που κάηκαν δίχως ωστόσο να είναι ξεκάθαρη ακόμα η εικόνα για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής αναφέρει ότι «στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Επιχειρούν 104 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet