Φωτιά στην Πεντέλη: Απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα – Νύχτα κόλασης η χθεσινή
Φωτογραφία: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Κοινωνία

Φωτιά στην Πεντέλη: Απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα – Νύχτα κόλασης η χθεσινή

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και πάλι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στη μεγάλη φωτιά στο Πεντελικό. Μετά τις 6 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιουλίου ξεκίνησαν να προσεγγίζουν τη φωτιά τρία Canadair415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell214 και ένα BK117 (για τον συντονισμό). Ωστόσο, λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης.

Νύχτα αγωνίας με εικόνες από την «κόλαση του Δάντη» ήτα η χθεσινή. Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς που έσπασε σε δεκάδες άλλα μικρότερα και μετέτρεψαν σε στάχτη οτιδήποτε έβρισκαν στο διάβα τους. Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, Πικέρμι και Γέρακας έζησαν μια ολονύχτια κόλαση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε μέσα στη νύχτα είναι ότι από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και πριν από λίγη ώρα το 112 έστειλε επτά μηνύματα για εκκένώσεις περιοχών, με τα τέσσερα από αυτά να στέλνονται στους κατοίκους των περιοχών από τις 2 τα ξημερώματα και έπειτα! Συνολικά έχουν σταλεί από το 112 ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην αρχή και 7 μηνύματα για εκκενώσεις σε Πεντέλη, Διώνη, Δαμασάρι, Ντράφι, Ανθούσα, Γέρακα, Πανόραμα Παλλήνης, Βούλα Πικερμίου, Νέα Παλληνη και Παλλήνη.

Αυτή την ώρα στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 75 οχήματα με 420 πυροσβέστες, 31 εθελοντικά οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικότερα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι στον Γέρακα, στο Ντράφι, στη Λεωφόρο Μαραθώνος και στην Ανθούσα, όπου υπάρχουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας, μεταφορών και επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, σταθμός Λεωφορείων, ΒΙΑΝΕΞ, Praktiker κ.ά.), οι οποίες έχουν διασφαλιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί περιέχουν και εύφλεκτα υλικά.

Παράλληλα οι πυροσβέστες, σε μια επική μάχη, πάλεψαν και κατάφεραν να «προστατεύσουν» το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έφτασε στον περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρες κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Στη μάχη πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη επιχειρούν το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, ενώ έχουν τεθεί στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας 150 άτομα προσωπικό και πολλά βαρέα μηχανήματα που παρεμβαίνουν όπου τους ζητηθεί.

Όλες οι στρατιωτικές μονάδες του Νομού Αττικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έτοιμες να διαθέσουν το απαραίτητο προσωπικό αν αυτό τους ζητηθεί. Κατά τη διάρκεια της μέρας διατέθηκαν 11 ιπτάμενα μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα), τα οποία συντηρούνται, και με το πρώτο φως της μέρας ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet