Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς – Κόπασαν οι άνεμοι, ένα ενεργό μέτωπο
Κοινωνία

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς – Κόπασαν οι άνεμοι, ένα ενεργό μέτωπο

Το μεγάλο στοίχημα έχει μέχρι στιγμής κερδηθεί… Η φωτιά δεν ξέφυγε προς την Πάρνηθα, ανθρώπινες ζωές δεν κινδύνεψαν και οι άνεμοι πλέον είναι σύμμαχοι στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που ενεργούν από χθες (3/8) το μεσημέρι στις 13:15 στο τρίγωνο Ανω Βαρυμπόμπη – Θρακομακεδόνες – Αδάμες. Από τα τέσσερα μέτωπα που είχαν να αντιμετωπίσουν όλη τη νύχτα οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μόνο το ένα είναι αυτό που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή προς το παρόν, καθώς τα άλλα τρία βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στις 8:30 από τον Νίκο Χαρδαλιά

«Ήταν άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η δουλειά που έγινε από τα πεζοπόρα και στα τέσσερα μέτωπα έφερε καρπούς. Από τα 4 μέτωπα το ξημέρωμα μάς βρήκε με ένα ενεργό, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση. Υπάρχει πάρα πολλή ακόμα δουλειά να κάνουμε μέσα στο πεδίο, μέσα στις ρεματιές, αλλά νομίζω ότι όλοι οι άντρες και γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Σε ό,τι αφορά στις περιουσίες που χάθηκαν, η καταγραφή θα γίνει όταν θα σβήσει και το τελευταίο κάρβουνο, ωστόσο, είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές σε πολλές δεκάδες σπιτιών, κυρίως στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και των Αδαμών που κάηκαν πολλές κατοικίες κι επιχειρήσεις.

Κανονικά ρεύμα και νερό

Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Και η κατάσταση με το δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ καλύτερη μετά την αποκατάσταση των ζημιών στο αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ στο ρέμα της Χελιδονούς και αποκαταστάθηκε πλήρως η υδροδότηση στην Ανατολική Αττική.

Ο κρατικός μηχανισμός στη Βαρυμπόμπη

Στη δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ανω Βαρυμπόμπη, του Δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων

Λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες στη Βαρυμπόμπη και προς διευκόλυνση του έργου της κατάσβεσης, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοΐου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοΐου από την Πάρνηθος. Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση. Εντολή εκκένωσης είχε δοθεί από χθες και για Βαρυμπόμπη, Ολυμπιακό Χωριό, Αδάμες και Θρακομακεδόνες.

Αστεροσκοπείο Αθηνών: Κλείστε παράθυρα, μείνετε μέσα

Προειδοποίηση για την τοξικότητα του αέρα εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιώντας τους πολίτες να κρατήσουν ερμητικά κλειστά τα παράθυρα και να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, λόγω του νέφους που δημιούργησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προειδοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο και αναφέρει ότι η κατάσταση στην ατμόσφαιρα είναι επικίνδυνη και οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκα αν μετακινηθούν εκτός των σπιτιών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet