Φωτιά στη Σταμάτα: Πώς αποφεύχθηκε ένα νέο Μάτι – Εικόνες καταστροφής
thetoc.gr
Κοινωνία

Φωτιά στη Σταμάτα: Πώς αποφεύχθηκε ένα νέο Μάτι – Εικόνες καταστροφής

Μελισσουργικές εργασίες φαίνεται να είναι η αιτία της μεγάλης, επικίνδυνης πυρκαγιάς που απείλησε, ζωές και περιουσίες σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. Οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για «κάπνισμα» μελισσών. Εντοπίστηκε και συνελήφθη αργά χθες το απόγευμα αλλοδαπός μελισσοκόμος, ο οποίος είχε στήσει τα μελίσσια του στο σημείο έναρξης της φωτιάς, ενώ βρέθηκαν τα ύποπτα «καπνιστήρια».

Ο ίδιος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ήταν στα μελίσσια του αλλά έφυγε πριν την έναρξη της πυρκαγιάς, ωστόσο μαρτυρίες τον τοποθετούν στο συγκεκριμένο σημείο το επίμαχο χρονικό διάστημα. Η προανάκριση συνεχίζεται στο πλαίσιο συλλογή στοιχείων που να εδραιώνουν κατηγορίες για εμπρησμό εξ αμελείας.

Νωρίτερα είχαν γίνει τέσσερις προσαγωγές, δύο αλλοδαπών και δύο Ελλήνων, που σχετίζονται με τέτοιου είδους εργασίες, ωστόσο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σταμάτα-Ροδόπολη-Διόνυσος ήταν ανάμεσα στις 18 περιοχές που πρόσφατα είχαν κηρυχθεί επικίνδυνες, καθώς δεν είχαν γίνει καθαρισμοί και αποψιλώσεις πυροπροστασίας μέσα στους οικισμούς. Τέτοιοι καθαρισμοί έγιναν πρόσφατα, όχι όμως σε μεγάλο εύρος, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν ήταν αρμοδιότητά της. Αν δεν είχαν γίνει έστω και αυτοί οι καθαρισμοί, αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα είχαμε ένα νέο… Μάτι.

Καταστροφές-Γιγάντια κινητοποίηση

Ο πρώτος απολογισμός καταστροφών κάνει λόγο για 8 σπίτια με εκτεταμένες ζημιές, άλλα 10 με μικρότερες, ενώ τουλάχιστον 10 οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν γιγαντιαία. Να επισημανθεί ότι ευτυχώς ήταν η μόνη μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Επιχείρησαν 310 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για συντονισμό, καθώς και 9 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του θηριώδους Beriev-200.

Σημαντική ήταν σε αρχικό στάδιο η συμβολή των ομάδων εθελοντών που περιόρισαν τη φωτιά μέχρι να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης συντόνιζε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 7 μποφόρ τροφοδότησαν και εξάπλωσαν τη φωτιά σε μία «πύρινη λωρίδα», όπως λένε οι πυροσβέστες, μήκους 4-5 χιλιομέτρων, ανάμεσα σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο. Οι πύρινες γλώσσες κινούνταν πολύ πάνω από το έδαφος προκαλώντας διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα σπίτια, δημιουργώντας καινούργια μέτωπα φωτιάς. Πρόκειται για περιοχές όπου τα σπίτια βρίσκονται μέσα σε πευκόφυτη περιοχή με μεγάλη καύσιμη ύλη.

Το επόμενο «στοίχημα» που κερδήθηκε ήταν η φωτιά να μην περάσει τη Λ. Διονύσου κινούμενη προς Πεντέλη, με άγνωστες συνέπειες. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να εκκενώσουν μεγάλο μέρος των οικισμών και κυρίως αυτόν της Γαλήνης στον Διόνυσο, παρότι υπήρχαν αντιρρήσεις από κάποιους από τους κατοίκους, αλλά κατάφεραν να τους πείσουν και να τους απομακρύνουν.

Μηνύματα εκκένωσης

Ο συναγερμός σήμανε πριν τις 12:00 χθες (27/7) το μεσημέρι με την πυρκαγιά να ξεσπάει σε δασική έκταση κοντά στο νεκροταφείο Σταμάτας. Με λάστιχα οι κάτοικοι, που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κοντά στο σημείο, ρίχτηκαν και αυτοί στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμοντας στο έργο των πυροσβεστών.

Οι φλόγες στη Σταμάτα περιορίστηκαν γρήγορα όμως μέσα σε λίγα λεπτά νέες εστίες φωτιάς άρχισαν να «ξεπηδούν» σε διαφορετικές τοποθεσίες ανάμεσα σε Ροδόπολη, Διόνυσο, Εκάλη και Δροσιά, με την Πυροσβεστική να ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις της, ρίχνοντας στη μάχη τα εναέρια μέσα. Με τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά κατοικίες δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού της Γαλήνης, ενώ πόρτα-πόρτα αστυνομία και Πυροσβεστική απομάκρυναν κατοίκους από τα σπίτια που κινδύνευαν από την πύρινη λαίλαπα.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς, Διονύσου Αττικής, κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών» ανέφερε μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εστάλη με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Στην οδό Ευτέρπης στον Διόνυσο οι φλόγες ακούμπησαν τις κατοικίες που βρίσκονταν ανάμεσα στα δέντρα. Στη συγκεκριμένη οδό τουλάχιστον δύο σπίτια υπέστησαν ζημιές από το πέρασμα της φωτιάς, με το ένα να παραδίδεται κυριολεκτικά στις φλόγες, ενώ τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Υποψίες εμπρησμού

Παρότι έγιναν κάποιες εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμοί στον Δήμο Διονύσου, κάτοικοι της περιοχής δήλωναν ότι υπήρχαν ακόμη κλαδιά δένδρων που δεν είχαν καθαριστεί και τα οποία «ακουμπούσαν» πάνω σε σπίτια, μεταφέροντας τις φλόγες και την καταστροφή. Ως «επιταχυντές» λειτούργησαν και τα ξερά κλαδιά που παρέμεναν στοιβαγμένα σε επικίνδυνα σημεία ανάμεσα σε κατοικίες και δασικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, Βασίλη Κλεφτάκη, 20 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έκανε λόγο για εμπρησμό. «Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, είναι μεγάλο το μέτωπο δεν έχει τελειώσει ακόμη, αλλά η κατάσταση, είναι λίγο καλύτερη. Μόλις κατασβεστεί η φωτιά θα δούμε τις ζημιές μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εκτίμησε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το νεκροταφείο Σταμάτας και μετά επεκτάθηκε προς τη Ροδόπολη.

Λόγω της έκτασης του μετώπου, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: Στην οδό Μακαρίου, από τη Λεωφόρο Δροσιάς-Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη Λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή τους με την Λεωφ. Δροσιάς-Σταμάτας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειονομικές δομές στη Βορειοανατολική Αττική. Στην περιοχή βρέθηκαν 4 ασθενοφόρα, για προληπτικούς λόγους.

Η «μάχη» των πυροσβεστών με διάσπαρτες εστίες σε Ροδόπολη, Διόνυσο και Σταμάτα συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων παρότι η φωτιά ήταν σε ύφεση.

Έκτακτη ενημέρωση

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε χθες στο απόγευμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς και την εξέλιξή της επισημαίνοντας: «Κατά την έναρξή της έπνεαν βόρειοι άνεμοι 6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούσαν τα 7, με αποτέλεσμα να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Στη νοτιοδυτική της πορεία, η πυρκαγιά πέρασε από τις περιοχές Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο, κινούμενη ανάμεσα στους οικισμούς και σε κατοικίες».

Τόνισε επίσης πόσο σημαντική ήταν η συνδρομή πολυάριθμων εθελοντικών ομάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και των δυνάμεων της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων της Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε: «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά που κινούνταν επικόρυφα, μεταφερόταν δηλαδή από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα, με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται καινούργια μέτωπα. Οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν αυτή τη στιγμή τα αίτια της πυρκαγιάς και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα, ενώ συνδρομή στο έργο τους λαμβάνουν κι από τις αστυνομικές δυνάμεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Ο αρμόδιος υπουργός παρακάλεσε θερμά του πολίτες να μην ανάβουν φωτιές στην υπαίθριο και να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα σε μία περίοδο που ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet