Φωτιά στο Μάτι: Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου, η Ελλάδα κλαίει για τις 102 αδικοχαμένες ψυχές από την πύρινη λαίλαπα
Φωτογραφία: Eurokinissi, APimages
Κοινωνία

Φωτιά στο Μάτι: Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου, η Ελλάδα κλαίει για τις 102 αδικοχαμένες ψυχές από την πύρινη λαίλαπα

Αναμφίβολα μία από τις πιο «μαύρες» σελίδες στα ελληνικά χρονικά γράφτηκε σαν σήμερα πριν τέσσερα χρόνια στο Μάτι όταν οι πύρινες γλώσσες κατέβηκαν αστραπιαία από το βουνό και κατέκαψαν ανθρώπους, σπίτια και οχήματα, βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα. Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από δώδεκα ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες, με τον τελικό απολογισμό να καταγράφει 102 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή την τραγωδία; Ας θυμηθούμε τι συνέβη στις 23 Ιουλίου 2018.

Σε μία ημέρα που οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά, λόγω των έντονων ανέμων που θα έπνεαν στη χώρα, δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες αποδιοργανώνοντας ολοκληρωτικά όλο το σχέδιο της Πολιτείας για τέτοιου είδους φαινόμενα. Η αρχή έγινε γύρω στις 12 το μεσημέρι όταν φωτιά ξέσπασε στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Ορη, πάνω από την Κινέτα. Οι φλόγες φούντωσαν γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί μεγάλος αριθμός δυνάμεων της Πυροσβεστικής στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία, η φωτιά έφτασε να έχει ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ εκδόθηκε παραγγελία για εκκένωση των οικισμών Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2.

Και ενώ συνέχιζε να μαίνεται η πυρκαγιά στην Κινέτα λίγο πριν τις 5 το απόγευμα το «199» της Πυροσβεστικής ενημερώνεται για καπνό στην περιοχή της Νταού Πεντέλης. Το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα το κεντρικό αρχηγείο της Πυροσβεστικής να δώσει άμεσα εντολή σε ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νερού στην Κινέτα να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στην Πεντέλη, ενώ ένα δεύτερο που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας παίρνει εντολή να σπεύσει στη φωτιά. Ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν δύσκολη την απογείωση του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία να αντιμετωπιστεί γρήγορα το μέτωπο.

Πηγή: Eurokinissi

Η ώρα 17:20. Η φωτιά έχει λάβει πολύ γρήγορα διαστάσεις και οι πρώτοι πυροσβέστες που φτάνουν στο σημείο βρίσκουν ένα μέτωπο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά και εκείνοι προσπαθούν να φτιάξουν αντιπυρική ζώνη για να προστατέψουν τη Μονή Παντοκράτορος και το Λύρειο Ιδρυμα. Στο σημείο φτάνουν 22 υδροφόρες από Παλλήνη, Ραφήνα, Κορωπί και Μαρκόπουλο (ό,τι υπήρχε δηλαδή διαθέσιμο, καθώς οι περισσότερες δυνάμεις βρίσκονταν στην Κινέτα), ενώ ξεκινά η εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων στον Αγιο Ανδρέα, με περίπου 1.400 παιδιά να απομακρύνονται με πούλμαν άρον άρον από την περιοχή μέσω της λεωφόρου Διονύσου.

Λίγα λεπτά αργότερα οι φλόγες μπαίνουν στις ρεματιές και κατακαίοντας την καύσιμη ύλη που υπήρχε εκεί γρήγορα φτάνει στα πρώτα σπίτια του Νέου Βουτζά. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με πολλούς να εκκενώνουν την περιοχή μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος και τους υπόλοιπους να εγκλωβίζονται από το πύρινο μέτωπο και να ζητούν τη συνδρομή των πυροσβεστών. Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη με τις πύρινες γλώσσες δίνεται εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να απογειωθεί από την Ελευσίνα ακόμη ένα Erickson, ενώ και το πλήρωμα ενός Canadair που πετούσε πάνω από την Κινέτα διατάσσεται να κατευθυνθεί στη Ραφήνα. Λόγω των ισχυρών ανέμων όμως, κανένα από αυτά δεν καταφέρνει να βρει τον στόχο.

Ηταν κοντά στις 18:15 όταν οι φλόγες από την πυρκαγιά, που είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, άρχισαν να κατεβαίνουν προς τη θάλασσα. Με την ταχύτητα των ανέμων να φτάνει τα 124 χλμ/ώρα, η φωτιά προχωρά με αδιανόητη ταχύτητα και αφού πέρασε από τον Νέο Βουτζά άρχισε να κατευθύνεται προς το Μάτι. Στη λεωφόρο Μαραθώνος σημαίνει συναγερμός, με τις Αρχές να θεωρούν πως θα λειτουργήσει ως φυσική αντιπυρική ζώνη και θα «κόψει» την ορμή της φωτιάς, κάτι όμως που οι ισχυροί άνεμοι διαψεύδουν κατηγορηματικά. Μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες διασχίζουν τη λεωφόρο και ξεφεύγουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Και εκεί αρχίζει ο πανικός…

Πηγή: Eurokinissi

Οι εικόνες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία σοκαριστικές. Ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού αποδείχθηκε ανεπαρκής και η βιαιότητα με την οποία κινήθηκε η πυρκαγιά «αφοπλίζει» όποιο πλάνο κατάσβεσης υπήρχε από την Πυροσβεστική, ενώ την ίδια ώρα στον ασύρματο αρχίζουν να ακούγονται οι πρώτες αναφορές για τραυματίες. Στις 18:40 το πύρινο μέτωπο είχε φτάσει μέχρι και τη θάλασσα με τις εικόνες από ανθρώπους που καταφεύγουν μέσα στη θάλασσα για να γλιτώσουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δυστυχώς, όσο περνά η ώρα η τραγωδία μεγαλώνει, με πολλούς κατοίκους της περιοχής να καίγονται ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους, ενώ κάποιοι πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις φλόγες. Το μεγαλύτερο δράμα γράφτηκε μέσα σε ένα οικόπεδο στην οδό Δημοκρατίας, εκεί που βρέθηκαν 26 απανθρακωμένοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς σφιχταγκαλιασμένοι…

Ο τραγικός απολογισμός, μαζί με όσους διασώθηκαν αλλά υπέκυψαν στη συνέχεια στα εγκαύματα τους, κατέγραψε 102 θύματα, ενώ εκατοντάδες σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν από 6 μηνών μέχρι 93 ετών, ενώ πολλοί από εκείνους που κατάφεραν να γλιτώσουν, έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Οπως έγινε τις επόμενες ημέρες γνωστό, η φωτιά στο Μάτι είναι η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στον κόσμο τον 21ο αιώνα, μετά τις φωτιές στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο του 2009 που άφησαν πίσω τους 180 νεκρούς.

Πηγή: EurokinissiΠηγή: Eurokinissi

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet