Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: «Φιέστα» η εκδήλωση για την προώθηση της ανακύκλωσης το 2020
Κοινωνία

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: «Φιέστα» η εκδήλωση για την προώθηση της ανακύκλωσης το 2020

Με μια σκληρή ανακοίνωση «υποδέχεται» η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Τουλγαρίδη, την εκδήλωση-παρουσίαση του σχεδίου για την προώθηση της Ανακύκλωσης το 2020, την οποία προγραμματίζει ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

Η παράταξη κάνει λόγο για «φιέστες», που «δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής για την επέκταση των χωματερών και την απόδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΑΑΑ αναφέρει:

Όπου γάμος και γιορτή, ο Πατούλης πρώτος! Σε μια νέα φιέστα καλεί στις 30 Γενάρη στο Ζάππειο ο περιφερειάρχης, με όλο το μηχανισμό της Περιφέρειας, εξαγγέλλοντας το 2020 ως «έτος ανακύκλωσης» και ανακοινώνοντας ότι θα  παρουσιάσει «το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση της Ανακύκλωσης το 2020, καθώς και για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».

Μικρή λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου και του περιφερειάρχη μέχρι σήμερα, ΔΕΝ έχει φέρει το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ΠΟΤΕ για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όποτε το θέμα αυτό συζητήθηκε, έγινε μετά από την εισαγωγή του ως θέμα «προ ημερήσιας διάταξης» που προκάλεσε η ΑΑΑ και άλλες δυνάμεις στο ΠΕΣΥ (Περιφερειακό Συμβούλιο). Μικρή λεπτομέρεια  αποτελεί και το γεγονός ότι η ανακύκλωση στην Αττική παραμένει σε αδιανόητα χαμηλά επίπεδα (περίπου 5%!). Το ότι τα μόνο έργα που προχωράει στην πράξη η Περιφέρεια Αττικής είναι η επέκταση του αίσχους της Φυλής και το άνοιγμα νέας χωματερής στο Γραμματικό, κι αυτά «λεπτομέρειες»; Ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν προβλέπει ούτε ένα έργο ανακύκλωσης, κι αυτό «μικρή λεπτομέρεια» είναι;

Μετά από όλα αυτά, το να εξαγγέλλει ο Πατούλης «έτος ανακύκλωσης» μόνο ως ανέκδοτο ή ως φούσκα μπορεί να εκληφθεί. Φαίνεται όμως ότι ο περιφερειάρχης είναι ειδικός στις «φούσκες» και μάλιστα τις επικοινωνιακές…

Ο περιφερειάρχης οφείλει να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα: Ποιος εκπόνησε το «νέο μοντέλο» και ποιος το ενέκρινε; Στο πλαίσιο ποιας θεσμικής διαδικασίας; Στη βάση ποιων στοιχείων; Αυτών του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ; Γιατί νέα στοιχεία δεν έχουν συγκεντρωθεί ούτε μελετηθεί -πάντως δεν έχουν γίνει γνωστά στους περιφερειακούς συμβούλους. Και πώς ακριβώς θα το χρηματοδοτήσει;

Οι μόνες αποφάσεις που μέχρι τώρα έχει πάρει το ΠΕΣΥ είναι στην ακριβώς ανάποδη κατεύθυνση από αυτήν της ανακύκλωσης:

  • Η νομιμοποίηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής (επικυρώνοντας σχετικές αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ) και η άμεση λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό – πάρθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά χωρίς να φέρει το θέμα ο περιφερειάρχης στο ΠΕΣΥ, αλλά κατά τη συζήτηση πρότασης προ ημερησίας διάταξης από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που κινούνταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και χωρίς ποτέ να καλέσει ή να μιλήσει με τους τοπικούς φορείς.
  • Η απόφαση για την ολοκλήρωση της οδοποιίας που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, προκειμένου να μπορεί να υλοποιήσει την άμεση λειτουργία του ΧΥΤΑ, σε αντίθεση με τον Δήμο Μαραθώνα και τους τοπικούς φορείς.
  • Ψήφισε, κατά πλειοψηφία, τον προϋπολογισμό του 2020 ο οποίος δεν περιλαμβάνει κανένα κονδύλι για έργα ανακύκλωσης -δεν προβλέπει καμία χρηματοδότηση για κάποιο άλλο σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επέκταση των χωματερών και διατήρηση της σημερινής άθλιας πραγματικότητας στη διαχείριση είναι οι μόνες αποφάσεις που τέθηκαν στο ΠΕΣΥ από την περιφερειακή αρχή, και στις οποίες διαμορφώθηκε πλειοψηφία -πότε με τη μία, πότε με την άλλη και πότε με όλες μαζί τις παρατάξεις της Δούρου, του Τζήμερου και της φασιστικής Ελληνικής (Χρυσής) Αυγής.

Στα λόγια βέβαια επανειλημμένα ο περιφερειάρχης δήλωνε βαρύγδουπα στο ΠΕΣΥ ότι ο ίδιος θα φέρει ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο για να συζητηθεί στο ΠΕΣΥ, μόλις είναι έτοιμος… και ταυτόχρονα επιτέθηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προκαλώντας τους να φέρουν θέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων -«γιατί δεν έχουν». Στην πράξη αγνοήθηκαν οι θέσεις που κατατέθηκαν από την ΑΑΑ και τη Λαϊκή Συσπείρωση και ποτέ δεν έφερε ΚΑΝΕΝΑ σχέδιο ο περιφερειάρχης στο ΠΕΣΥ.  Το μόνο που έμεινε είναι οι τοποθετήσεις του, με κάθε ευκαιρία, ότι «οι ιδιώτες είναι η λύση» από τη σημερινή άθλια διαχείριση των απορριμμάτων, αγνοώντας ότι σήμερα η ανακύκλωση έχει ανατεθεί σχεδόν αποκλειστικά στους ιδιώτες, οι οποίοι προτάσσουν το κέρδος, με τα γνωστά αποτελέσματα να ανακυκλώνονται μόλις το 5% των απορριμμάτων!!!

Επικοινωνιακά  από την πρώτη στιγμή ο περιφερειάρχης, πάντα ερήμην του ΠΕΣΥ:

  • Προχώρησε σε συνάντηση με τους 66 δημάρχους όπου οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί ανακύκλωσης επίσης δεν συνοδεύτηκαν από μέτρα στήριξης των Δήμων, αλλά έμειναν μόνο οι υποσχέσεις για λύσεις στο…  μέλλον.
  • Πρόσφατα ζήτησε από τους Δήμους να επικαιροποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, χωρίς καμία βοήθεια και κυρίως έμπρακτης στήριξης οικονομικής, τεχνογνωσίας, νομικής ή άλλης, ακολουθώντας την πεπατημένη της προκατόχου του Δούρου, για να συνεχίσει να «πετάει το μπαλάκι» στους Δήμους και να παρουσιάζει επικοινωνιακά ότι «η Περιφέρεια εργάζεται άοκνα»…

«Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι τσιφλίκι του Πατούλη»

Ο περιφερειάρχης δεν έχει δικαίωμα να προχωράει σε συγκεκριμένες πολιτικές και πράξεις ως Περιφέρεια Αττικής χωρίς πρώτα να έχει συζητήσει το θέμα στο ΠΕΣΥ και να έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Ακυρώνει κάθε ουσιαστική διαδικασία του ΠΕΣΥ, αγνοεί τις θέσεις των άλλων παρατάξεων και των πολιτών, απαγορεύει κάθε προβολή, αντιπαράθεση και σύνθεση απόψεων, ακόμα και με τους στοιχειώδους όρους μιας δημοκρατικής λειτουργίας.

Με την αμετροέπεια της «ενός ανδρός αρχής», δημιουργεί τετελεσμένα σε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής, με τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον, ενώ στην πράξη συνεχίζει την ίδια καταστροφική διαχείριση όλων των προηγούμενων χρόνων και διοικήσεων. Την ώρα που παριστάνει ότι διαφημίζει την ανακύκλωση, θέλει να επιβάλει ένα σχέδιο παραπέρα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε πλήρη ταύτιση με τα κυβερνητικά σχέδια που ενισχύουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και ανοίγουν τον δρόμο για ενίσχυση καταστροφικών μορφών διαχείρισης όπως η καύση, εγκαταλείποντας το δημόσιο σύστημα αποκομιδής των Δήμων σε κατάρρευση προκειμένου να οδηγηθεί σε ιδιώτες -χαρακτηριστικός σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο νέος νόμος «για την ανάπτυξη» και το άρθρο 179 που διευκολύνει τις αποφάσεις ιδιωτικοποίησης στους Δήμους. 

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Αττική είναι μια διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων, με κλείσιμο των χωματερών, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, επανάχρηση, που δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον και την υγεία όλων μας. Κι αυτό δεν είναι ζήτημα «φιέστας» αλλά αγώνων για ένα πλήρως δημόσιο και απαλλαγμένο από το κέρδος των ιδιωτών σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Αττική.

Η ΑΑΑ θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, μέσα αλλά κυρίως έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι φορείς (σωματεία, συλλογικότητες), οι κάτοικοι και το μαζικό κίνημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet