Δύναμη Ζωής: «Όχι» στις μεθοδεύσεις περιορισμού των εξουσιών του Περιφερειακού Συμβουλίου
Πολιτική

Δύναμη Ζωής: «Όχι» στις μεθοδεύσεις περιορισμού των εξουσιών του Περιφερειακού Συμβουλίου

Για «μεθοδεύσεις περιορισμού των εξουσιών του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής» κάνει λόγο η παράταξη Δύναμη Ζωής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι λέει «όχι» σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση της παράταξης:

Δύναμη Ζωής: «Όχι» στις μεθοδεύσεις περιορισμού των εξουσιών του Περιφερειακού Συμβουλίου

Πίσω αναγκάστηκε τελικά να κάνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στο θέμα της συγκρότησης της Επιτροπής Αθλητισμού – Πολιτισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στη χθεσινή (19/12/2019) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ελλείψει της απαραίτητης πλειοψηφίας, μετά από συζήτηση δυόμιση ωρών.

Πρόκειται για επιτροπές που, ενώ έπρεπε να είχαν συσταθεί στις Περιφέρειες από τον Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθυστέρησε επί μήνες τη συγκρότησή τους. Ο λόγος συνίσταται στη μεθόδευση της συγκρότησής τους, σύμφωνα με την οποία ενώ οι παρατάξεις έπρεπε με βάση τον «Κλεισθένη» να συμμετέχουν σε αυτές με την εκλογική τους δύναμη, με νόμο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, πλέον η διοικούσα παράταξη θα έχει τον απόλυτο έλεγχό τους με τα 3/5 των μελών και οι υπόλοιπες παρατάξεις θα μοιράζονται συνολικά τα 2/5.

Η Δύναμη Ζωής, με την αφορμή αυτή, ανέδειξε τη σημασία της απλής αναλογικής καθώς και το μείζον θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι σε αντιδημοκρατικές νομοθετικές μεθοδεύσεις, που αλλοιώνουν τη σύνθεση του αντιπροσωπευτικού, συλλογικού οργάνου και του αφαιρούν σημαντικές αρμοδιότητες (όπως οι εγκρίσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.ά.) οδηγώντας το στην απαξίωση και υποβάθμισή του.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συγκρότηση Επιτροπής Πολιτισμού – Αθλητισμού, ο εισηγητής της Δύναμης Ζωής, Θεόδωρος Σχινάς, έθεσε το «μείζον θέμα παρέμβασης της νομοθετικής πρωτοβουλίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τον τρόπο εκπροσώπησης στα συλλογικά όργανα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της περιφερειακής Αρχής να συστήσει Επιτροπή Αθλητισμού – Πολιτισμού με σύνθεση 3/5 από τη διοίκηση και 2/5 από το σύνολο της μειοψηφίας «στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης», καθώς «παραβιάζει την αρχή της αναλογίας της εκπροσώπησης». «Και μόνο το γεγονός ότι χωρίς να έχει υπάρξει σχετικό αίτημα είτε από την ΕΝΠΕ είτε από την ΚΕΔΕ, η σημερινή διοίκηση προσέφυγε σε τέτοια νομοθετική ρύθμιση, δείχνει την πρόθεση να αφαιρεθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο η αρμοδιότητα να ασκήσει πολιτική».

«Είναι φανερό ότι ο λόγος που δεν είχαν συγκροτηθεί μέχρι σήμερα αυτές οι Επιτροπές, ήταν γιατί δεν υπήρχε η διάταξη στελέχωσής τους που προβλέπεται από τον νόμο 4647/2019, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις στις 16/12/19» – πρόκειται, όπως τόνισε ο ίδιος, τέως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, για «τη δεύτερη τροπολογία της ίδιας διάταξης μέσα σε έναν μήνα, γεγονός που από μόνο του είναι αποκαλυπτικό».

Ο Θ. Σχινάς θύμισε ότι στις περισσότερες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου «μέχρι σήμερα», οι αποφάσεις για ζητήματα αθλητισμού – πολιτισμού ήσαν ομόφωνες ενώ παρατήρησε ότι απορρίφθηκε «από την πλειοψηφία των παρατάξεων» το θέμα της εκδήλωσης στις φυλακές Αυλώνα, «καθώς τονίστηκε ότι αυτές ήσαν πάντα δωρεάν», σε αντίθεση με την πρόταση της διοίκησης που προέβλεπε κόστος. Ο εισηγητής της Δύναμη Ζωής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη γραφειοκρατικοποίηση της λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ., που «τείνει να συνεδριάζει μία φορά τον μήνα». Για όλους αυτούς τους λόγους «καλούμε το ΠΕ.ΣΥ. να μην εκχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα και να παραμείνει στην αρμοδιότητά του» κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet