Η Δύναμη Ζωής καλεί τον Γ. Πατούλη να στηρίξει τις λαϊκές αγορές
Κοινωνία

Η Δύναμη Ζωής καλεί τον Γ. Πατούλη να στηρίξει τις λαϊκές αγορές

Η περιφερειακή παράταξη Δύναμη Ζωής, με επικεφαλής την τέως περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, αναφέρεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τις λαϊκές αγορές και καλεί τον Γ. Πατούλη να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά και να «ασκήσει ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση».

Συγκεκριμένα, η Δύναμη Ζωής αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αφορά τις λαϊκές αγορές έχει έναν στόχο: να αφαιρέσει το επίθετο “λαϊκές” και να αλλοιώσει τον χαρακτήρα τους.

»Συγκεκριμένα έχει ως σκοπό την συνολική υποβάθμιση του θεσμού και τον εξοβελισμό των παραγωγών από τις θέσεις τους στις λαϊκές αγορές, την μετατροπή τους σε επαγγελματίες πωλητές και την είσοδο μεσαζόντων και μεγάλων αλυσίδων. Θεσμός με σημαντική κοινωνική συνεισφορά, καθώς απευθύνεται κυρίως σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

»Η κυβέρνηση δίνει συντριπτικό χτύπημα στον θεσμό όπως τον έχουμε γνωρίσει εδώ και 93 χρόνια, ενώ δίνονται υπερεξουσίες στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης να αποφασίζει πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, πώς θα γίνεται η αδειοδότηση, πώς θα γίνονται οι προκηρύξεις, ποιοι θα συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές κ.λπ.

»Ουσιαστικά καταργείται η έννοια της άδειας του παραγωγού και του πωλητή με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, δεν βοηθούνται οι άνθρωποι του μόχθου και της αγροτιάς, ασκείται πολιτική για τους λίγους τους οποίους εκπροσωπεί η κυβέρνηση.

»Οι μικροί αγρότες, παραγωγοί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα αλωθούν από τα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα και θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση και στη φτωχοποίηση.

»Οι καταναλωτές θα ψωνίζουν πλέον στις λαϊκές αγορές από εμπόρους και αλυσίδες που θα προμηθεύονται από μεσάζοντες, με τα προϊόντα να είναι πιο ακριβά για καταναλωτές και κυρίως για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

»Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική επίθεση σε παραγωγούς και στον θεσμό των λαϊκών αγορών η Δύναμη Ζωής ζήτησε να ενταχθεί ως θέμα και να συζητηθεί στην 20η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 20/10/2021 το σχετικό Νομοσχέδιο, που συζητείτο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και να καταγραφεί η αντίθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στο εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

»Δυστυχώς, η παράταξη του κ. Πατούλη αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα και το καταψήφισε. Το φέρνει όμως να συζητηθεί εκ του ασφαλούς μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, δίνοντας ουσιαστική χείρα βοηθείας στην κυβέρνησή της. Υποκρισία και αδιαφορία σε όλο της το μεγαλείο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό του πολιτικάντικου τρόπου με τον οποίο ο περιφερειάρχης αντιμετωπίζει τον θεσμό, το γεγονός της… δήθεν κριτικής που άσκησε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, η οποία, όχι τυχαία, έγινε την τελευταία στιγμή.

»Στον αντίποδα των δύο ετών απραξίας της παράταξης της δεξιάς στην  Περιφέρεια Αττικής αξίζει να θυμίσουμε κάποιες από τις δράσεις που έκανε η διοίκηση της Δύναμης Ζωής για τις λαϊκές αγορές. Ενδεικτικά λοιπόν :

  1. Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  2. Θεσμοθετήθηκε η ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με είδη λαϊκών αγορών ήδη από το 2016.
  3. Καθιερώθηκε η 2μηνιαία κάρτα προσέλευσης παραγωγών σε λαϊκές αγορές.
  4. Χωροθετήθηκαν 70 λαϊκές αγορές με σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  5. Συμβάλαμε στην τροποποίηση του ν. 4264/2014 με την υπ’ αριθμ. 4328/2015 τροπολογία.
  6. Διοργανώθηκαν για πρώτη φορά με τις Ομοσπονδίες Παραγωγών και Επαγγελματιών λαϊκών αγορών, οι γιορτές των λαϊκών αγορών.
  7. Τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και στις 300 λαϊκές αγορές της Αττικής, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις γυναίκες εργαζόμενες, και μια σειρά άλλων μέτρων.

»Χρέος του περιφερειάρχη, έστω και τώρα, είναι να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των λαϊκών αγορών και των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε αυτές, να τα γνωρίσει και να επιδιώξει να δώσει λύσεις, έστω κι εάν θα δυσαρεστήσει τους ομογάλακτους κυβερνητικούς φίλους του. Κάτι τελευταίο: Ας ασκήσει ουσιαστική πίεση ο περιφερειάρχης στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την ενίσχυση των υποστελεχωμένης  διεύθυνσης λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής με προσωπικό και επόπτες, ώστε να μπορεί να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία τόσο της Υπηρεσίας όσο και των λαϊκών αγορών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet