Προχωρά το έργο – κλειδί για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας
Περιφέρεια Αττικής

Προχωρά το έργο – κλειδί για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας. Λύνεται με τον τρόπο αυτό το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού της Αίγινας, «με τον πιο σύγχρονο αλλά και με τον πιο οικονομικό τρόπο, με όρους διαφάνειας και με σημαντικό όφελος για το δημόσιο συμφέρον», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως τονίζεται σχετικά, για πρώτη φορά για την κατασκευή ενός έργου τέτοιου μεγέθους με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή προσφέρθηκαν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Συγκεκριμένα ο προσωρινός μειοδότης ανακηρύχθηκε με προσφερόμενη έκπτωση περίπου 32%. Οι προσφορές για πρώτη φορά κινήθηκαν σε ποσοστά που υπερέβησαν το 20%.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με πλήρη διαφάνεια και με τέτοιους όρους που επέτρεψαν ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Ουδείς εκ των 5 συμμετεχόντων απορρίφθηκε και δεν υπήρξε δυνατότητα πρόβλεψης του μειοδότη μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Η νομιμότητα και οι επιλογές της Περιφέρειας κρίθηκαν εξάλλου με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναμένεται ο προβλεπόμενος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 14 χιλιομέτρων θα ποντιστεί σε βάθος έως και 95 μέτρων στον βυθό του Σαρωνικού. Πρόκειται δε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα έχει τρία χρόνια εγγύηση και λειτουργία από τον ανάδοχο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet