«Πρώτο κουδούνι» με… ρίχτερ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής [Video]
Video

«Πρώτο κουδούνι» με… ρίχτερ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής [Video]

Με ένταση… χτύπησε το πρώτο κουδούνι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, υπό τη νέα σύνθεση που ανέδειξαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η αίθουσα (πολύ μικρή σε σχέση με αυτή του αμφιθεάτρου του υπουργείου Μεταφορών) είχε γεμίσει από νωρίς από εκπροσώπους ενώσεων γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν απλώσει πανό πίσω από το προεδρείο και είχαν καταλάβει θέσεις δημοτικών συμβούλων, φωνάζοντας συνθήματα για την άμεση σεισμική θωράκιση των σχολείων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό αυτό το κλίμα, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Πρωτούλη, να εισηγείται τη συζήτηση δύο θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, μιλώντας για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τους. Το πρώτο αφορούσε τη διαχείριση των απορριμμάτων και το δεύτερο το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών συγκροτημάτων.

Από πλευράς διοίκησης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αφού εξήγησε – υπό τις συχνές διακοπές των παρευρισκομένων – ότι οι ΟΤΑ δευτέρου βαθμού δεν έχουν αρμοδιότητα συντήρησης και επισκευών στις σχολικές εγκαταστάσεις, ενημέρωσε ότι έχει αποστείλει επιστολή προς την ΚΤ.ΥΠ.  Α.Ε., ζητώντας να προχωρήσει σε ελέγχους και επισκευές σε όποια σχολεία της Αττικής επλήγησαν από τον σεισμό του Ιουλίου (για το θέμα η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης). Επίσης, πρότεινε να τοποθετηθούν κάποιοι από τους εκπροσώπους των γονέων και των εκπαιδευτικών που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα απασχολήσει ως τακτικό θέμα την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το κλίμα παρέμεινε φορτισμένο και κάθε άλλο παρά αποφορτίστηκε από τις παρεμβάσεις που έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, Γιάννης Σγουρός και Δημιουργία, Θάνος Τζήμερος. Οι δύο ομιλητές διακόπηκαν πολλές φορές από τον κόσμο που βρισκόταν συγκεντρωμένος, ενώ ο κ. Σγουρός είχε έντονο διάλογο με κάποιους εξ αυτών κι αφότου κατέβηκε από το βήμα.

Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε και η παρότρυνση του προέδρου του Σώματος, Χρήστου Θεοδωρόπουλου, προς τον κ. Πρωτούλη να βοηθήσει για να κατευναστούν οι αντιδράσεις των παρευρισκόμενων, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η συζήτηση, χρεώνοντας ουσιαστικά στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης το κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Ο τελευταίος πήρε τον λόγο και είπε ότι οι παρόντες είναι εκπρόσωποι μαζικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν αυτόνομα, στη βάση των καταστατικών διαδικασιών τους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των γονέων και των εκπαιδευτών από δοκιμαζόμενες σεισμικά περιοχές της Αττικής, που έλαβαν τον λόγο, παρουσίασαν μια εξαιρετικά μελανή εικόνα για την κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων από πλευράς αντισεισμικής προστασίας, λέγοντας ότι κάθε φορά που επιχειρούν να θίξουν το ζήτημα γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Επίσης, απαίτησαν τον άμεσο μετασεισμικό έλεγχο των σχολείων, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, επισείοντας τον άμεσο κίνδυνο για τη σωματική ασφάλεια μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών, που βρίσκονται καθημερινά στα σχολεία.

Τελικώς, η επανάληψη της δέσμευσης από πλευράς της περιφερειακής αρχής ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση έγινε αποδεκτή από τον κ. Πρωτούλη, ο οποίος απέσυρε το αίτημά του να τεθεί η πρότασή του σε ψηφοφορία και το Σώμα μπήκε στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet