Ρ. Δούρου: “Θεμέλια μια νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων”
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: “Θεμέλια μια νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων”

«Σήμερα, με την πρώτη ειδική συνεδρίαση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, βάζουμε τα θεμέλια για μια νέα φιλοσοφία» τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά την ομιλία της στο Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κ. Δούρου έκανε λόγο για μια φιλοσοφία η οποία στηρίζεται στις αρχές εκείνες που δεσμεύτηκε προεκλογικά η ίδια και τις οποίες περιέγραψε στην επιστολή της προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια.

«Μια φιλοσοφία την οποία χαιρέτισε πρόσφατα σε επιστολή της η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ΄ένα χρήσιμο βήμα που συμβάλλει στην επίτευξη των συνολικών στόχων ανακύκλωσης στην Ελλάδα βάσει της Οδηγίας πλαίσιο για τα απόβλητα΄», όπως τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια η κ. Δούρου, αναλύοντας τη νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, με «έμφαση στον σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση δηλαδή στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης, στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση».

Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση -προεκλογική δέσμευση- της Δύναμης Ζωής «για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης».

Παράλληλα, η κ. Δούρου ενημέρωσε το Σώμα ότι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των Δήμων στο περιεχόμενο της επιστολής που τους απέστειλε ήταν απόλυτα θετικές και εποικοδομητικές. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «περισσότεροι από 40 δήμαρχοι έχουν ανταποκριθεί και έχουν αποστείλει τις θέσεις και προτάσεις τους».

«Μέχρι τώρα η διαχείριση των απορριμμάτων είχε στο επίκεντρό της την ΟΕΔΑ στη Φυλή. Δηλαδή, η Φυλή ήταν ο τελικός αποδέκτης όλων, εντός κι εκτός Αττικής, σύμμεικτων απορριμμάτων, δημοτικών, βιομηχανικών, νοσοκομειακών, επικίνδυνων κ.λπ. Όλα στη Φυλή», τόνισε η περιφερειάρχης.

Απευθυνόμενη σε όσους εγκαλούν τη νέα περιφερειακή αρχή για την απόφασή της να αλλάξει ριζικά τη διαχείριση των απορριμμάτων, επεσήμανε ότι «είναι ακριβώς εκείνοι που υποστηρίζουν τη διαιώνιση του καθ΄ όλα χρεοκοπημένου, σε βάρος των πολιτών και τοπικών κοινωνιών, μοντέλου. Είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να αποτρέψουν την αλλαγή με την παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία».

Στη συνέχεια έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις ενέργειες της απελθούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ αναφορικά με την εξασφάλιση χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, με την αναθεώρηση του σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, την αξιολόγησή του, την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή και πλέον εθνική νομοθεσία και στην επικοινωνία της ανάγκης να πάψει να υφίσταται «το μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου» της Φυλής, όπως άλλωστε χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής. Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι μία: «Εξέλιπε η πολιτική βούληση. Σήμερα, όμως, η βούληση αυτή υπάρχει».

Στη συνέχεια η κ. Δούρου αναφέρθηκε στις βαθιές τομές που πρέπει να γίνουν ώστε να αλλάξουν οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό θα γίνει μέσα από βαθιές θεσμικές αλλαγές, «όπως είναι η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ αλλά και η δραστική αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών. Αυτός ο αγώνας που σήμερα ξεκινάμε όλοι μαζί είναι ένας αγώνας δρόμου με χαρακτηριστικά Μαραθωνίου. Μας πιέζει ο χρόνος κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής. ΄Μαγικές λύσεις΄ δεν υπάρχουν. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και πρακτικά. Σήμερα κάνουμε την αρχή. Για ένα αύριο με δραστική μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων, με ανακύκλωση, με κομποστοποίηση. Με ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Για τους πολίτες. Για το περιβάλλον. Για τη ζωή μας».

Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση η κ. Δούρου τόνισε ότι «αυτό εκπονήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς να έχει ενημερωθεί η ΚΕΔΕ, οι φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων, ο ΕΔΣΝΑ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους ΟΤΑ, χωρίς καν να έχει ενημερωθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης».

«Μέσα από έναν ψευδεπίγραφο και προσχηματικό διάλογο επιχειρείται άλλο ένα πλήγμα κατά της Αυτοδιοίκησης και της δυνατότητάς της να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της. Το αποσπασματικό αυτό νομοσχέδιο ΄τακτοποιεί΄ φωτογραφικά συμφέροντα, πλήττοντας παράλληλα το κατοχυρωμένο στο άρθρο 102 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η κ. Δούρου στηλίτευσε το γεγονός ότι «το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βλέπει ΄μακριά΄, αλλά όχι προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ επεσήμανε ότι «ανοίγει την κερκόπορτα για την κατ΄ εντολή αλλαγή των ΠΕΣΔΑ. Εκεί όπου συμφέρει την κυβέρνηση ή εκεί όπου πλήττονται συμφέροντα. Εκφράζει μία πολιτική που επιβαρύνει οικονομικά τόσο τους δήμους όσο και τους πολίτες. Δεν προστατεύει το περιβάλλον και είναι αντίθετο προς τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Δίνει βορά την ανακύκλωση στην ιδιωτικοποίηση. Και στοχεύει στο διαχωρισμό της ανακύκλωσης από τους ΠΕΣΔΑ».

Για μία ακόμη φορά η κ. Δούρου επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, επιχειρεί να μετατρέψει τις Περιφέρειες σε ιμάντες μεταβίβασης της πολιτικής της σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος, θέτοντάς τες εκτός της αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ».

Τέλος, η περιφερειάρχης, κάνοντας ειδική αναφορά στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «αυτό συνιστά απόπειρα της κυβέρνησης να κηδεμονεύσει την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ, αφού στη δεύτερη παράγραφό του δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης των Περιφερειών και των περιφερειακών φορέων διαχείρισης από το Υπουργείο. Είναι φανερή η αγωνία της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ να τους κηδεμονεύσει. Με λίγα λόγια, το άρθρο 17 προσβάλλει την αυτονομία, την αυτοτέλεια και την αρμοδιότητα των ΟΤΑ στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Κλείνοντας, η κ. Δούρου κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταγγείλει το νομοσχέδιο ως “απαξιωτικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ως
Νομοσχέδιο που πλήττει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ παράλληλα κάλεσε το Σώμα να ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ την απόσυρσή του.

Διαβάστε την

Ομιλία Ρ. Δούρου για διαχείριση απορριμμάτων

Ομιλία Ρ. Δούρου για νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet