Ρ. Δούρου: Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα εθνικής ασφάλειας

«Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει την επιλογή μας. Στο προσκλητήριο για τη φύση έχουμε δηλώσει, με έργα όχι με λόγια ή εξαγγελίες, χωρίς μικροπολιτικές στοχεύσεις, παρών. Έχουμε διαλέξει πλευρά. Εκείνη του περιβάλλοντος, της λογικής, του μέλλοντος των παιδιών μας». Με τα λόγια αυτά η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις και Προοπτικές», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά ότι η «κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μια περιοχή ή έναν δήμο – είναι θέμα εθνικής ασφάλειας».

Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να διοργανώσει τη σημερινή ημερίδα «αποτελεί έναν κρίκο μιας μακράς αλυσίδας πρωτοβουλιών, αποφάσεων, ενεργειών, γιατί δεν περιμέναμε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες για να ανακαλύψουμε το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής». «Το γνωρίζαμε, όπως γνωρίζουμε τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις του και για αυτό δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ ως πρόσχημα για να κρυφθούμε πίσω από αυτό», προσέθεσε η ίδια, παραθέτοντας τα λόγια της εκτελεστικής γραμματέως του οργανισμού του ΟΗΕ για το κλίμα, Πατρίτσιας Εσπινόζα: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Και αν αφεθεί χωρίς έλεγχο, απειλεί να αποσταθεροποιήσει τον φυσικό κόσμο, τα θεμέλιά μας για ασφάλεια, ευημερία και ειρήνη».

Η ίδια, κάνοντας λόγο για «πολυπαραγοντικό φαινόμενο» που «ήλθε για να μείνει με πολλαπλές εκφάνσεις και πρόσωπα», και «που η αντιμετώπισή του προϋποθέτει την τεκμηριωμένη γνώση, σχεδιασμό, στρατηγική», σημείωσε: «Στον αντίποδα όσων γίνονταν μέχρι τότε, εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, θέσαμε ως προτεραιότητά μας κάτι που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες». «Οφείλω να το αναφέρω, να το επισημάνω, καθώς επί χρόνια υπήρχε αποσπασματική πολιτική σε ό,τι αφορά μια συνολική στρατηγική αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και εγκληματική αδιαφορία την οποία πλέον μετράμε σε ανθρώπινες ζωές».

«Ορίσαμε το πρότυπο πολιτικής και ανατρέψαμε μια στρεβλή κανονικότητα»

Η περιφερειάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Εμείς ορίσαμε το πρότυπο πολιτικής. Ανατρέψαμε μια στρεβλή κανονικότητα που υπηρετούσε μια εξίσου στρεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης και αστικού ιστού, μια αντίληψη που έκανε τα στραβά μάτια στα μπαζώματα ρεμάτων και ποταμών, μια λαϊκιστική αντίληψη – μια αντίληψη σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολίτη.

»Πλέον δημιουργούμε και εκσυγχρονίζουμε υποδομές. Υποδομές που εκκρεμούσαν δεκαετίες, αφήνοντας αθωράκιστη την Αττική, στο έλεος φαινομένων που πλέον η σφοδρότητά τους πολλαπλασιάζεται από την κλιματική αλλαγή. Αδιάψευστα τα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύονται».

Κάνουμε αγώνα δρόμου για να αντιπαλέψουμε νοοτροπία πολλών δεκαετιών

Ακολούθως σημείωσε:

«Έτσι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί 160 έργα, ύψους μισού δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός, κυριολεκτικά, αγώνα δρόμου που κάνουμε απέναντι σε χρόνιες παθογένειες του Δημοσίου, γραφειοκρατίες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, πολυνομία. Αγώνας δρόμου να καλύψουμε τον χαμένο καιρό και να αντιπαλέψουμε μια νοοτροπία πολλών δεκαετιών.

»Δαιδαλώδεις διαδικασίες, που όμως δεν απέτρεψαν τερατογενέσεις, τσιμεντοποιήσεις που οδήγησαν σε φαινόμενα τύπου Μάνδρας. Και Μάνδρες υπάρχουν πολλές στην Αττική και όχι μόνο.

»Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα και επιχειρούμε να ενσωματώσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στις ενέργειές μας. Είτε πρόκειται για την αντιπλημμυρική προστασία είτε για τα μέτρα πυροπροστασίας.

»Επιχειρώντας να οριοθετήσουμε τις προοπτικές του αύριο, απαντώντας στις προκλήσεις του σήμερα, εκπονούμε γοργά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ)».

«Ορισμένοι επιλέγουν να είναι απόντες»

Η περιφερειάρχης, τονίζοντας την ανάγκη νέων προτάσεων και πολιτικών «στη βάση», όπως είπε, «συναντίληψης και συνεργειών: κυβέρνησης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης – επιστημονικής κοινότητας – κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ότι «από το προσκλητήριο αυτό δεν πρέπει να λείπει κανείς μας. Γιατί δεν πρόκειται για την υπόθεση μίας διοίκησης ή μίας παράταξης. Αφορά την Αττική και όχι μόνο. Ορισμένοι όμως επιλέγουν να είναι απόντες». «Επιχειρούν, στο όνομα μιας τυφλής αντιπολιτευτικής πρακτικής να πλήξουν -έτσι νομίζουν τουλάχιστον- μία Περιφέρεια, μία διοίκηση, ένα πρόσωπο, απομειώνοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ημερίδας της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνα Ιγγλέζη, η βουλευτής Β΄ Αθηνών Χαρά Καφαντάρη, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο διοικητής ΕΜΥ, ταξιάρχος (ΜΤ) Νικόλαος Βογιατζής, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο υπεύθυνος συντονιστής του προγράμματος του ΟΗΕ για τη Μεσόγειο, Gaetano Leone.

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένεται να αναλύσουν όλες τις πτυχές του σύγχρονου διακυβεύματος της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών. Ειδικότερα, η ημερίδα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

  • «Κλιματική Αλλαγή – Στρατηγικές και σχεδιασμός για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»,
  • «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον»,
  • «Υποστηρικτικά μέτρα και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet