Ρ. Δούρου: Πράξη υψηλής ανθρωπιάς η αναδοχή ανηλίκων
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Πράξη υψηλής ανθρωπιάς η αναδοχή ανηλίκων

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ημερίδα με θέμα «Αναδοχή Ανηλίκων: Προβληματισμοί – Προτάσεις – Προοπτικές», που συνδιοργάνωσε ο Κεντρικός Τομέας της Περιφέρειας Αττικής, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Συνήγορος του Πολίτη, με θέμα «Αναδοχή Ανηλίκων: Προβληματισμοί-Προτάσεις-Προοπτικές».

Στην ημερίδα παρευρέθησαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περικλής Τζιάρας και ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού Γεώργιος Μόσχος.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθηνε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου«Πράξη υψηλής αίσθησης ανθρωπιάς και παράλληλα μεγάλης ευθύνης» χαρακτήρισε την αναδοχή η περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «Η Περιφέρεια Αττικής, σταθερά προσανατολισμένη σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον θεσμό αυτό, αλλά και άλλες δράσεις κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας του παιδιού, θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε παρόμοιες προσπάθειες. Και τούτο κυρίως μέσα από κάθε είδους συνέργειες με όλους τους δημόσιους φορείς, προκειμένου να στηριχθεί, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο συγκεκριμένος θεσμός προστασίας των ανηλίκων».

Από την πλευρά της, στην ομιλία της, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας, Ερμίνα Κυπριανίδου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό δράσεων που στόχο έχουν την ενίσχυση του παιδιού και της οικογένειας και των φορέων κοινωνικής φροντίδας που εφαρμόζουν προγράμματα για το παιδί, καθώς τα θέματα παιδικής προστασίας αποτελούν θέματα μείζονος σημασίας για  την Περιφέρεια Αττικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση της αξίας του θεσμού της αναδοχής, η αποτύπωση των λόγων που υπολειτουργεί, η ανάδειξη προτάσεων και η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι, όπως γνωρίζετε, στο Προεδρικό Διάταγμα του 2009, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των ανηλίκων που φροντίζονται από ανάδοχους γονείς. Σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό η τοποθέτηση παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες είναι σαφώς χαμηλότερη από την τοποθέτησή τους σε ιδρύματα.

Η Περιφέρεια Αττικής, εφόσον εκδοθεί η απαιτούμενη ΚΥΑ, προτίθεται να καταβάλλει από ίδιους πόρους αυτό το μηνιαίο επίδομα, σε αναμονή της ανάληψης της σχετικής υποχρέωσης από τον τακτικό προϋπολογισμό».

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για το σημαντικό αυτό ζήτημα, καθώς και για τα θέματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες τάσεις στο επίπεδο της νομικής προσέγγισης, της κοινωνικής αντίληψης και της ψυχολογικής-συναισθηματικής διαχείρισης που συνεπάγεται η πράξη της αναδοχής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet