Σημαντική συμβολή της ΕΝΠΕ στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια
Περιφέρεια Αττικής

Σημαντική συμβολή της ΕΝΠΕ στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια

Η σημαντική συμβολή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στην αύξηση στο 40% του κατώτατου ποσοστού συμμετοχής κάθε φύλου στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και στη διαμόρφωση του Νομοσχεδίου «για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση τη έμφυλης βίας», ανεδείχθη στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με θέμα: «Αυτοδιοικητικές – Ευρωεκλογές: Οι γυναίκες μπροστά».

«Βάλαμε κι εμείς ως ΕΝΠΕ το λιθαράκι μας για το 40%», επισήμανε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Βρύνα χαρακτηρίζοντας την Αυτοδιοίκηση ως «το ιδανικότερο επίπεδο για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά». Η κ. Βρύνα αξιολόγησε ως «θετική» και τη διάταξη του Νομοσχεδίου για την επανασύσταση αυτοτελούς γραφείου Ισότητας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), καθώς και αυτοτελούς γραφείου Ισότητας σε κάθε Περιφέρεια.

«Στόχος είναι το ποσοστό (συμμετοχής κάθε φύλου στα ψηφοδέλτια) ν΄ αυξηθεί στο 50%», τόνισε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, προαναγγέλλοντας ότι η ποσόστωση του 40% «θα επεκταθεί και στα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών εκλογών και μάλιστα ανά εκλογική περιφέρεια και όχι στο σύνολο της επικράτειας που ίσχυε μέχρι σήμερα».

«Το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί το προσεχές διάστημα για να προβάλει την ανάγκη συμμετοχής γυναικών στις εκλογές, αλλά και την ανάγκη οι γυναίκες υποψήφιες, να ψηφισθούν ως ισότιμες με τους άνδρες», προανήγγειλε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και προέτρεψε να πράξουν το ίδιο όλοι οι επικεφαλής Περιφερειών και Δήμων, πανελλαδικά.

«Στόχος μας ως Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι να ενεργοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη των γυναικών», υπογράμμισε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, πρ. περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο κ. Ι. Μαχαιρίδης ανεγνώρισε ότι «οι γυναίκες είναι αυτές οι οποίες επωμίζονται κυρίως τα οικογενειακά βάρη και καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους, ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια να ασχοληθούν με τα κοινά παρά τη δύναμη και τη διάθεσή τους να προσφέρουν».

«Με νομοθετήματα δεν μπορεί να κατοχυρωθεί η μεγάλη προσφορά των γυναικών», πρόσθεσε, ενώ ανέδειξε τη συνεργασία που είχε με γυναίκες κατά τη διάρκεια των θητειών του ως περιφερειάρχης και νομάρχης σημειώνοντας «τις τίμησα και με τίμησαν με το έργο τους».

Ομιλίες

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με το Γραφείο Ισότητας της ΕΝΠΕ, πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες:

  • Για τις «Πολιτικές ισότητας: Από την ευρωπαϊκή εμπειρία στην ελληνική πραγματικότητα – Καλές πρακτικές στην ΕΕ και εφαρμογή τους στην Ελλάδα» με ομιλήτριες τις ευρωβουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα και της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ, την επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη και την πρ. ευρωβουλευτή Άννα Καραμάνου και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Εύα Καραμανώλη.
  • Για τις «Γυναίκες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Το θεσμικό πλαίσιο, η ποσόστωση, οι πολιτικές» με ομιλήτριες τις Περιφερειάρχες Αττικής, Ρένα Δούρου και Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου και την περιφερειακή σύμβουλο Αττικής Αλεξάνδρα Μπαλού και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη.

Η παρουσίαση των συμπερασμάτων του συνεδρίου έγινε από:

  • Αγγελική Παπάζογλου, κοινωνιολόγος, MSc, στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, συντονίστρια Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ,
  • Μαρία Συρεγγέλα, αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Νέα Δημοκρατία,
  • Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού  Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναπληρωτής γραμματέας Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κινήματος Αλλαγής.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Μαρία Θελερίτη, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος και οι αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Μαυρίδου και Ηπείρου, Παναγιώτα Μητροκώστα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet