Στην αναβίωση του εθίμου του χορού της Τράτας στα Μέγαρα ο Γ. Πατούλης
Περιφέρεια Αττικής

Στην αναβίωση του εθίμου του χορού της Τράτας στα Μέγαρα ο Γ. Πατούλης

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και λαογραφικών συγκροτημάτων της πόλης των Μεγάρων πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη του Πάσχα, η αναβίωση του παραδοσιακό Μεγαρικού εθίμου ο Χορός της Τράτας, στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη «Χορευταρά».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος και αναφέρθηκε στο πανάρχαιο έθιμο του χορού της Τράτας.

Οι Μεγαρείς της εποχής της τουρκοκρατίας, θέλοντας να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα θρησκευτικά τους έθιμα, μπόρεσαν και έχτισαν σε μία μόλις ημέρα το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη. Από τότε, ονομάζεται Αϊ Γιάννης ο Χορευταράς.

Σύμφωνα με σχετικές αναφορές ο χορός της Τράτας, είναι ένας μοναδικός χορός σε ολόκληρη την Ελλάδα ο οποίος έχει τις βάσεις του στην εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ οι ρίζες φαίνεται ότι ξεκινούν από τα αρχαία χρόνια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και στα Αγγλικά, τόσο για τους επισκέπτες εκτός Ελλάδος, όσο και για εκείνους που το παρακολούθησαν live διαδικτυακά.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Γ. Πατούλης επισήμανε:

«Η πολιτιστική κληρονομιά της Αττικής μας, βρίσκεται σε κάθε γειτονιά της. Τα τοπικά έθιμα, αποτελούν πηγή ιστορικών γεγονότων που αξίζει να διασωθούν και να αναδειχθούν ως πόλος προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η Νέα Αρχή για την Αττική στηρίζει τις παραδόσεις και θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα τις αφορά.

»Θα επενδύσουμε στον πολιτισμό και θα συνεργαστούμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας για να δώσουμε στην Αττική ένα νέο πρόσωπο με όραμα και προοπτική».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet