«Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν χωρούν ούτε βιλαέτια, ούτε άβατα»
Περιφέρεια Αττικής

«Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν χωρούν ούτε βιλαέτια, ούτε άβατα»

«Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι επιχείρηση, δεν προσφέρεται για κερδοσκοπία, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται αυστηρά ως προσφορά στον άνθρωπο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, από τη Μάλτα όπου συμμετέχει στην 173η συνεδρίαση του προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε επιβεβλημένο να αποσαφηνιστεί ποιος κάνει τι και να επαναπροσδιορισθούν ρόλοι και αρμοδιότητες.

«Στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε βιλαέτια, ούτε άβατα. Η πολυδιάσπαση και η πανσπερμία φορέων που εμπλέκονται περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά επιλύουν, ενώ η ενεργοποίηση τόσων ΜΚΟ, που λαμβάνουν μάλιστα χρηματοδότηση και από την Ε.Ε., δεν προσιδιάζει σε οργανωμένο κράτος αλλά παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα», σημείωσε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ιεράρχησε ως επείγουσας προτεραιότητας ζήτημα να απορροφηθούν από το ελληνικό Δημόσιο οι διατιθέμενοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, όπως είπε, χαρακτηριστικά, «το ελληνικό κράτος έχει μέχρι τώρα ξοδέψει πολύ περισσότερα απ’ όσα έχει λάβει από την Ε.Ε. για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, αυξάνονται οι φόροι, περικόπτονται μισθοί, συντάξεις και οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική και αναπτυξιακές παρεμβάσεις». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι πόροι της Ε.Ε. πρέπει να χορηγούνται απ’ ευθείας στο Δημόσιο και όχι σε ΜΚΟ».

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών της συνεδρίασης, ο κ. Κ. Αγοραστός είχε επαφές προωθώντας την πρωτοβουλία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη διοργάνωση συνεδρίου Ευρωμεσογειακών Κρατών και Περιφερειών, με στόχο να γίνει αποτίμηση των εφαρμοσμένων δράσεων και πολιτικών στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και να διατυπωθούν επεξεργασμένες προτάσεις για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet