Στο πυρόπληκτο Μάτι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Περιφέρεια Αττικής

Στο πυρόπληκτο Μάτι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μετέβη σήμερα, Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, στο Μάτι Αττικής, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των πυρόπληκτων κατοίκων των Δήμων που επλήγησαν τον περασμένο Ιούλιο, παρουσία του δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς.

Ο κ. Πατούλης και οι συνεργάτες του ενημερώθηκαν και κατέγραψαν τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους θύματα και κατεστραμμένες περιουσίες.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι σχεδόν μισό χρόνο μετά τη φονική τραγωδία δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια εξαιτίας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική, της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας γεγονός που έχει παγώσει και τη διαδικασία εκταμίευσης των πόρων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση, με συνέπεια αφενός να μην υπάρχει η δυνατότητα στέγασης των πυρόπληκτων, ενώ η ήδη κακή κατάσταση δεκάδων σπιτιών επιδεινώνεται λόγω των καιρικών συνθηκών και ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος επισκευής τους.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής η Διεύθυνση Δασών της αποκεντρωμένης Διοίκησης καθυστερεί να εκδώσει τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την ανοικοδόμηση και σημειώνεται μεγάλη χρονοτριβή στις διαδικασίες αποκατάστασης των κατοικιών.

Παράλληλα, όπως επισήμαναν τόσο ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου όσο και τα μέλη της Επιτροπής απαιτούνται αστικές και περιαστικές υποδομές, όπως η διάνοιξη δρόμων για να προχωρήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενώ ανέδειξαν και άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη κορμοφραγμάτων στις κοίτες των ρεμάτων παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της Περιφέρειας Αττικής ότι θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, η έλλειψη επαρκούς φωτισμού, αλλά και η αδρανοποίηση των μέτρων ασφαλείας στις περιοχές που επλήγησαν με συνέπεια την εμφάνιση κρουσμάτων παραβιάσεων σε κατοικίες.

Γ. Πατούλης: «Οι πληγέντες δεν έχουν ανάγκη από  λόγια αλλά από έργα»

Ο κ. Πατούλης αναγνώρισε την κρισιμότητα των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη ταχύτητας και στρατηγικού σχεδιασμού αποκατάστασης των πυρόπληκτων Δήμων από το κράτος και την Περιφέρεια Αττικής έχουν τεράστιο κόστος.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προγραμματίσει άμεσα επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα το Μάτι με στόχο να συναντήσουμε τους κατοίκους που εξακολουθούν να δοκιμάζονται σχεδόν μισό χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές, να καταγράψουμε τα προβλήματα τους και να τους στηρίξουμε. Δυστυχώς η περιοχή εξακολουθεί να θυμίζει «νεκρή πολιτεία» παρά τις διαβεβαιώσεις του κράτους και της Περιφέρειας για ταχεία αποκατάσταση. Οι πληγέντες δεν έχουν ανάγκη από  λόγια αλλά από έργα που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα τους. Απαιτούνται πόροι και υποδομές προκειμένου οι Δήμοι που επλήγησαν να επανέρθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Δεν είναι δυνατόν τόσους μήνες μετά να μην έχει εκδοθεί ούτε μία οικοδομική άδεια εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού κυκεώνα. Η αδράνεια της Περιφέρειας και η απουσία βούλησης να συντονίσει όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθούν λύσεις είναι απαράδεκτη. Δεν γίνεται να τα περιμένουμε όλα από το συγκεντρωτικό κράτος. Για αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη ενίσχυσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης για μία αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, όπως η παρούσα.

»Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβές, η επίσπευση των ενεργειών που χρειάζονται είναι μονόδρομος.

»Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε έμπρακτα τους κατοίκους και να συμβάλλουμε ώστε να βρεθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα τους. Δεν είναι μόνοι τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, όπως κάνουμε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet