Συλλογικότητες προς Π. Φιλίππου για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Εγκιβωτίζετε ρέματα και αλήθειες κ. αντιπεριφερειάρχη
Περιφέρεια Αττικής

Συλλογικότητες προς Π. Φιλίππου για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Εγκιβωτίζετε ρέματα και αλήθειες κ. αντιπεριφερειάρχη

Τρεις τοπικές συλλογικότητες (Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.» και Ciné Σχολειό Πικερμίου) απαντούν στον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, για τα όσα υποστηρίζει για τη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, σε άρθρο – επιστολή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι τρεις συλλογικότητες τονίζουν ότι ο κ. Φιλίππου «αδυνατεί να κατανοήσει» τη μελέτη για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ενώ «συκοφαντεί» τους φορείς που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των ρεμάτων και των παραρεμάτιων γαιών, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τις εργολαβίες, «που εξαφανίζουν το ρέμα και εξυπηρετούν τη μεταβολή κάθε σπιθαμής γης σε «χρυσωρυχείο λίγων ιδιωτών».

Ακολουθεί η απάντηση των τριών συλλογικοτήτων:

Παρά τις υποδομές που έχουν συγκεντρωθεί στην Αττική επί χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες καταστροφών οι οποίες αποδίδονται σε έλλειψη υποδομών ή κακοτεχνίες, ισχυρισμός που αποτελεί εκ νέου βήμα για να ξοδευτούν κονδύλια για ακόμα περισσότερες -συχνά ακριβές και αναποτελεσματικές- υποδομές.

Ο κ. Φιλίππου, με την επιστολή του «Αλήθειες για το Μέγα Ρέμα Ραφήνας», πιστοποιεί την εκπεφρασμένη από βήματος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (3/4/2018) αδυναμία του να κατανοήσει τη μελέτη για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας («εγώ ένας φιλόλογος είμαι», είπε). Έτσι προχώρησε σε αντιγραφή του κειμένου των μελετητών, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους πρώτους υπεύθυνους για την προχειρότητα στη σύνταξη μίας μελέτης που καταστρέφει το μεγαλύτερο ρέμα της Αττικής.

Ενώ η επιστήμη εξελίσσεται και η τεχνική προοδεύει διεθνώς, στην Ελλάδα προτάσεις σαν και αυτή της διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (κάλυψη 15 χλμ. φυσικού ρέματος με σκυρόδεμα και λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια) θυμίζουν πως ζούμε πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Η διεθνής εμπειρία και πρακτική κινούνται πλέον σε κατεύθυνση συμμαχίας με την ίδια τη Φύση. Πρόσφατο παράδειγμα η Κοπεγχάγη, όπου, με μία αποστομωτικά φθηνότερη, ολοκληρωμένη και περιβαλλοντικά ορθή λύση, διαχειρίζεται τα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη. Την ίδια ώρα στην Αττική ετοιμάζονται να ξοδέψουν εκατομμύρια, που δεν περισσεύουν, για να ρίξουν ακόμα μία σφαίρα στο σώμα του τόπου, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αναλγησία στον κίνδυνο που θα εξακολουθούν να διατρέχουν οι εγκατεστημένοι -κακώς- παρά το ρέμα.

Εκεί λοιπόν εντοπίζονται οι ενστάσεις απέναντι στην απηρχαιωμένη, περιβαλλοντικά απαράδεκτη και οικονομικά ασύμβατη με τα δεδομένα, πρόταση που υπερασπίζεται χωρίς να καταλαβαίνει(;) ο αντιπεριφερειάρχης Φιλίππου. Οι συκοφαντίες που εξαπολύει εναντίον εκείνων των φορέων που υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα των ρεμάτων και των παραρεμάτιων γαιών είναι προπέτασμα καπνού για ν’ αποκρύψει εργολαβίες που εξαφανίζουν το ρέμα και εξυπηρετούν τη μεταβολή κάθε σπιθαμής γης σε «χρυσωρυχείο λίγων ιδιωτών.

Σκληρά υλικά, δόμηση, συρματοκιβώτια, με ταυτόχρονη απομάκρυνση βασικών στοιχείων του προφίλ της βλάστησης της περιοχής, εκδίωξη της πανίδας του ρέματος, προωθούνται ΑΝΤΙ για εκτατικές παρεμβάσεις, με αναζήτηση και αποσόβηση των αιτίων των πλημμυρών στα μέρη που γεννιέται η απορροή. Εκτατικές αναδασώσεις στο Πεντελικό, ήπιου χαρακτήρα έργα ορεινής υδρονομίας και χώρο στο νερό διά της οριοθέτησης του ρέματος είναι αυτά που ζητά, μέσα στην οδύνη του, ο τόπος. Λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, με διατήρηση της εναπομείνουσας περιβαλλοντικής ισορροπίας. Όχι αφανισμός της.

Αλλά αυτά δεν έχει λόγο να τα υπερασπιστεί ο κ. Φιλίππου γιατί είναι φθηνότερα, προστατεύουν τη φύση και λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Δεν αφήνουν όμως χώρο ανάπτυξης οικισμών, έργων και εργολαβιών, που είναι προφανές ότι προετοιμάζονται για τον τόπο, ερήμην των κατοίκων του. Και αυτή είναι η αλήθεια που κρύβει ο αντιπεριφερειάρχης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet