Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Νοτιοανατολικής Αττικής έβαλαν τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει 24 διαρρήξεις–κλοπές από σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με λεία άνω των 865.000 ευρώ.
Ειδικότερα, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από 7 μέλη, ηλικίας 21, 27, 30, 31, 33 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με τη συνολική ζημιά να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ.
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, καθώς και διακριτούς ρόλους, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2025, με σκοπό την τέλεση διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και συνακόλουθα την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν ως ορμητήριό τους οικισμό στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, κινούμενα με «επιχειρησιακό» όχημα, το οποίο είχαν εκμισθώσει από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, εντόπιζαν τις οικίες-στόχους και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, παραβίαζαν με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων κεντρικές εισόδους και μπαλκονόπορτες και αποκτούσαν πρόσβαση στους χώρους, αφαιρώντας χρηματικά ποσά και κοσμήματα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη της οργάνωσης, πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιώντας «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα (ghostphones), τις οποίες ενάλλασσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα, με προφανή σκοπό να δυσχεράνουν την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους από την Αστυνομία.
Χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους δράσης αποτελεί το γεγονός ότι για τη μεγιστοποίηση της λείας τους, προέβαιναν σε πολλαπλές διαρρήξεις μέσα στην ίδια νύχτα, ενώ σε μία περίπτωση ξήλωσαν σειρήνα συναγερμού και την τοποθέτησαν σε κουβά με νερό προκειμένου να την απενεργοποιήσουν.
Πού έχει «χτυπήσει»
Από τη μέχρι τώρα προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 24 περιπτώσεις κλοπών-διαρρήξεων από οικίες σε Παιανία, Κορωπί, Γλυφάδα, Βούλα, Βριλήσσια, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Κηφισιά, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη και Γέρακα.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχεται σε χρηματικό ποσό άνω των 865.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι δράστες είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για ομοειδή αδικήματα.
Η δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Πηγή στοιχείων: Ελληνική Αστυνομία

