Σύλλογος Παραδείσου: Κατά της μεταστέγασης της Π.Ε. Βορείου Τομέα στο Μαρούσι
Περιφέρεια Αττικής

Σύλλογος Παραδείσου: Κατά της μεταστέγασης της Π.Ε. Βορείου Τομέα στο Μαρούσι

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη μεταστέγαση των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας του Βορείου Τομέα Αθηνών στον Παράδεισο Αμαρουσίου απέστειλε στους περιφερειακούς συμβούλους Αττικής ο Επιμορφωτικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδείσου Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα κατά της μεταστέγασης σημειώνεται:

Προς τους περιφερειακούς συμβούλους Αττικής

Η περιοχή του Παραδείσου είναι μια εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή τόσο από πλευράς εισβολής επιβαρυντικών χρήσεων στον ιστό της αμιγούς κατοικίας όσο και από πλευράς έλλειψης βασικών υποδομών, δηλαδή δρόμων, πεζοδρομίων και αγωγών ομβρίων. Το βασικότερο πρόβλημα που υποβαθμίζει τραγικά τη ζωή των κατοίκων είναι η επιβάρυνση από την παράνομη – άναρχη στάθμευση και τη μόλυνση.

Είναι αδιανόητο να επιχειρείται η μεταστέγαση των γραφείων της Π.Ε. Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής σ΄ αυτήν ακριβώς την περιοχή διότι θα ταλαιπωρούνται καθημερινά μαζί με τους κατοίκους τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες των 12 δήμων που θα προσέρχονται για τις υποθέσεις τους.

Ακόμα και χωρίς την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης είναι καταφανέστατος ο υπερκορεσμός και οι εφιαλτικές συνθήκες που βιώνουμε ήδη, πριν μάλιστα αρχίσουν να συρρέουν και οι νέοι εργαζόμενοι στο προς αποπεράτωση κτίριο των 5.000 τ.μ. των επιχειρήσεων Μυτιληναίου.

Είναι ακόμα καιρός να αναθεωρηθεί η απόφαση αυτή και να αναζητηθεί κατάλληλο κτήριο, κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς, συγκοινωνιακούς κόμβους κ.λπ. ώστε να μη δοθεί η χαριστική βολή στην υγεία και στην καθημερινότητα όλων μας.

Παρακαλούμε ανατρέξτε στη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το 2006 «Πολεοδομικες εξελίξεις της Κηφισίας – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις – παράδειγμα Παράδεισος Αμαρουσίου» του κ. Χαβέλου, http://courses.arch.ntua.gr/fsr/107210/Havelos.pdf κυρίως στο σημείο 1.3 Ιστορικά Στοιχεία,  προκειμένου να διαπιστώσετε τη ζοφερή εικόνα που αποτυπώνεται από τότε για την περιοχή μας  σχετικά με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, την παράνομη στάθμευση, τη ρύπανση, τον θόρυβο κ.λπ.

Οι ίδιες ακριβώς διαπιστώσεις περιέχονται και στην κυκλοφοριακή μελέτη του συγκοινωνιολόγου καθηγητή κ. Ματσούκη, στον οποίο είχε ανατεθεί η εκπόνησή της, το 2009, από τον Δήμο Αμαρουσίου. «Το κυριότερο πρόβλημα της περιοχής είναι η επιβάρυνση που δέχεται καθημερινά από τους εργαζόμενους σε δεκάδες μεγάλες επιχειρήσεις και συγκροτήματα του Παραδείσου. Οι εργαζόμενοι αυτοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μεταφοράς τους από τον χώρο κατοικίας τους στον χώρο εργασίας τους, ενώ φθάνοντας στον Παράδεισο αναζητούν θέσεις στάθμευσης στην περιοχή. Οι θέσεις που προσφέρονται στην περιοχή υπό μορφή στεγασμένων γκαράζ βρίσκονται μακριά απο του να θεωρηθεί ότι μπορούν να καλύψουν τη συνολική ζήτηση για στάθμευση στην περιοχή», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός. Και αυτά αποτελούν διαπιστώσεις του 2009, προτού υλοποιηθούν οι τροποποιήσεις των χρήσεων γης και η δόμηση με όρους πολεοδομικού κέντρου δίπλα στην αμιγή κατοικία – βλέπε 5.000 τ.μ. επιπλέον στο κτήριο Μυτιληναίου.

Εκφράζουμε την εντονότατη αντίθεσή μας στη μεταστέγαση αυτή και σας  καλούμε να σταθείτε στο πλευρό μας προκειμένου να αποφευχθούν οι τραγικές επιπτώσεις αυτής της κάκιστης επιλογής από κάθε άποψη. Κύριο γνώμονα για τη μεταστέγαση αυτή θα έπρεπε να αποτελεί η επιλογή ενός κτηρίου λειτουργικού και ενιαίου, με τους απαραίτητους χώρους στάθμευσης και με ευχερή πρόσβαση από μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά συνέπεια θα υπάρχει και ταλαιπωρία τόσο των εργαζομένων όσο και των προσερχομένων πολιτών.

Επισημαίνουμε ότι η διαχρονική επιβάρυνση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με κτήρια, μεταφορές υπηρεσιών και υπουργείων στην περιοχή που γίνονται ευκαιριακά και χωρίς μελέτες απειλούν τους ελάχιστους πνεύμονες που έχουν απομείνει στην περιοχή. Η υπαρκτή απειλή εξαφάνισης των δασικών περιοχών μέσα σε αστικούς χώρους ενισχύεται από την προβλεπόμενη αναζήτηση χώρων για δημιουργία χώρων στάθμευσης και κάνει μια αξιόλογη περιοχή αμιγούς κατοικίας να μετατραπεί σταδιακά σε μια σύγχρονη άναρχη μεγαλούπολη.

Σας καλούμε να αποδείξετε, έστω την ύστατη στιγμή, ότι η λογική πρυτανεύει έναντι της εξυπηρέτησης οιωνδήποτε αλλοτρίων συφερόντων και φιλοδοξιών και ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις  χρηστής διοίκησης δεν αποτελούν απλά τεχνάσματα για την απόσπαση ψήφων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet