Σύσκεψη Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με την ΕΜΥ
Περιφέρεια Αττικής

Σύσκεψη Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με την ΕΜΥ

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τα επαναλαμβανόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται με αυξημένη πλέον συχνότητα στο λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που συγκάλεσε η πρόεδρος της Συντονιστικής Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής και αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Σοφία Κορωναίου-Καμπά, στις 7 Αυγούστου 2019, με αντιπροσωπεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νάσο Αναγνωστόπουλο, και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση, τα διευθυντικά – επιστημονικά στελέχη της ΕΜΥ παρουσίασαν υπολογιστικά μοντέλα και προγνωστικά εργαλεία εκτίμησης και εξέλιξης έντονων καιρικών φαινομένων, με υψηλή χρονική και χωρική ακρίβεια, όπως παρακολούθηση νεφών, καταγραφή κεραυνών, μέτρηση έντασης βροχής, υψηλές θερμοκρασίες κ.ά.

«Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται με την αύξηση της έντασης και της συχνότητας ισχυρών καιρικών φαινομένων. Περιοχές πλήττονται συχνότερα από ισχυρές βροχοπτώσεις ή δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν και τη γεωγραφική περιοχή της Αττικής, γι’ αυτό και επιλέξαμε να ακούσουμε  τους επιστήμονες και ερευνητές της ΕΜΥ» επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αθήνας και πρόσθεσε:

«Ως περιφερειακή αρχή έχουμε εγκαίρως ξεκινήσει τις διαδικασίες εκπόνησης Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδιασμού που ενσωματώνει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και πρωτόκολλα. Επιπλέον, για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν, έχει αναπτυχθεί με πρωτοβουλία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ειδική πιλοτική εφαρμογή για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android (κινητά τηλέφωνα, tablet κ.ά.), με την επωνυμία “CivilAttica”, η οποία είναι αναρτημένη στο Google Play Store στον σύνδεσμο: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dpap.pattweatherapp» κατέληξε η κ. Κορωναίου-Καμπά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων: Κλίματος, Περιβάλλοντος και Μετεωρολογικών Παρατηρήσεων, Νικόλαος Καραταράκης, και Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετερεωλογικών Μοντέλων, Παναγιώτης Σκριμιζέας, καθώς και οι προϊστάμενοι των Τμημάτων Κλιματολογίας και Τηλεπισκόπησης, Άννα Μαμάρα και Χαράλαμπος Καρβέλης αντίστοιχα.

Από την Περιφέρεια Αττικής συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Πολιτικής Προστασίας, Ευστράτιος Δαβάκης και ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού, Βόρειου, Δυτικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, Αναστάσιος Χαχλάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet