Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί – Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις
(Πηγή: eurokinissi)
Περιφέρεια Αττικής

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί – Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή για τέταρτη ημέρα και μετά από μία ακόμη δύσκολη νύχτα από το πρωί της Πέμπτης 19/8 στη «μάχη» της πυρόσβεσης έχουν μπει και πάλι τα εναέρια μέσα, με τη φωτιά να καίει το δάσος.

Από τα ξημερώματα έχει γίνει εκκένωση πέντε οικισμών στην περιοχή μετά από σχετική εισήγηση των επικεφαλής της πυροσβεστικής. Μήνυμα από το 112 δεν στάλθηκε, ωστόσο με τη συνδρομή της αστυνομίας που πήγαινε κυριολεκτικά πόρτα πόρτα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και ΤΙΤΑΝ.

Τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις στην περιοχή είναι οι διαρκείς αναζωπυρώσεις, αλλά και η αλλαγή στη φορά των ανέμων. Παρότι ακόμα δεν είναι ισχυροί -αν και υπάρχει πρόβλεψη ότι θα ενταθούν μέσα στην ημέρα- η αλλαγή φορά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες και καίνε κυρίως στο δύσβατο δάσος στο όρος Πατέρα. Μια περιοχή που δύσκολα μπορούν να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις και είναι απαραίτητα τα εναέρια μέσα. Από το πρωί έχουν «σηκωθεί» 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. 

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η φωτιά στα Βίλια άρχισε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και γρήγορα εξαπλώθηκε φτάνοντας να καίει ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν κινδυνεύει το χωριό των Βιλίων, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν καεί περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους καθώς και σπίτια.

Κίνδυνος για φωτιές σε Εύβοια και Αττική

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Εύβοιας).
  • Περιφέρεια Αττικής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet