Χαιρετισμός Ρ. Δούρου για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος
Περιφέρεια Αττικής

Χαιρετισμός Ρ. Δούρου για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος

Σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Γνωρίζουμε; Θυμόμαστε; Διδασκόμαστε;» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετείχε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.

«Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να κερδίσουμε τη μάχη για ένα “ζωτικό ζήτημα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό”, όπως έχει χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα ο νομπελίστας Ίμρε Κέρτες», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η περιφερειάρχης Αττικής.

Μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης τόνισε:

«Σήμερα, μετά από μια μακρά πορεία που κανονικά θα έπρεπε να μας είχε οδηγήσει και στη Γνώση, και στη Μνήμη και τη Διδαχή, είμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα που δυστυχώς τίθενται εκ νέου.

»Γιατί σήμερα κάποιοι δεν γνωρίζουν, κάποιοι σαν να ξέχασαν και κάποιοι άλλοι σαν να μην διδάσκονται. Και βρισκόμαστε εκ νέου μπροστά στην άγνοια, τη λήθη, την αμάθεια. Μπροστά στην άνοδο του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

»Με νέο περιτύλιγμα, αλλά το ίδιο αποκρουστικό και επικίνδυνο περιεχόμενο, που μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας – ειδικά σε ό, τι αφορά εμάς, που από τη θέση μας εκφέρουμε δημόσιο λόγο.

»Ευθύνη διαρκείας για τον αγώνα κατά των ρατσιστικών και αντισημιτικών στερεοτύπων, κατά της κάθε είδους παραχάραξης και αμφισβήτησης.

»Ευθύνη, να μην επιτρέψουμε η ιστορία να ξαναγραφτεί από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, η Μνήμη να μετατραπεί σε απολίθωμα αλλά να παραμείνει δρώσα, μπολιάζοντας όλους τους αρμούς της κοινωνίας μας, δημιουργώντας αντισώματα ηθικά και πνευματικά κατά του αντισημιτισμού, της αδιαλλαξίας, της απόρριψης του άλλου.

»Αντισώματα για να μην γίνει η παραχάραξη της ιστορίας, η κανονικότητα του 21ου αιώνα. Αντισώματα για να “κατοικεί μέσα μας ο άνθρωπος ως υπέρτατη αξία”. 

»Για να μην ξεχάσουμε ποτέ. Όπως δεν ξέχασαν μάρτυρες σαν τον Ελί Βιζέλ: “Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες τις φλόγες που έκαψαν για πάντα την πίστη μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη σιωπή εκείνης της νύχτας, που μου στέρησε για πάντα την επιθυμία για ζωή. Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες τις στιγμές που σκότωσαν τον Θεό μου, την ψυχή μου και τα όνειρά μου, τα οποία πήραν την όψη της ερήμου”.

»Παίρνουμε πλέον τη σκυτάλη της Μνήμης από τους Μάρτυρες, για να επιτελέσουμε το δικό μας χρέος.

»Για να διασφαλίσουμε ότι η Ιστορία δεν θα σταματήσει ποτέ ξανά. Για να μετατρέψουμε τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, την κηλίδα του 20ου αιώνα, στον ηθικό κώδικα του 21ου αιώνα. Για να διασφαλίσουμε ότι θα μάθουμε, ότι θα θυμόμαστε και ότι θα διδασκόμαστε. Χωρίς ερωτηματικά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet