Χαιρετισμός Ρ. Δούρου στα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης»
Περιφέρεια Αττικής

Χαιρετισμός Ρ. Δούρου στα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης»

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί» πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής». Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Αττικής και θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου 2018. Πρόκειται για την εκδοχή 70 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, μεταξύ άλλων, για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης.

«Για την Περιφέρεια Αττικής, η στήριξη πρωτοβουλιών σαν αυτή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, δεν είναι μια γραφειοκρατική υποχρέωση ή μια τυπική διαδικασία. Αποτελεί επιλογή βάθους και διάρκειας -επιλογή στρατηγικής που έχει να κάνει με πολύτιμες συνέργειες, όπως τούτη εδώ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών», ανέφερε, μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Τον χαιρετισμό μετέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη.

Ακολουθούν βασικά σημεία του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για την Περιφέρεια Αττικής η συμμετοχή της στη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης. Μιας έκθεσης που συνδυάζει τη μνήμη ενός κορυφαίου γεγονότος που σημάδεψε την ιστορία του 20ού αιώνα – της Οκτωβριανής Επανάστασης -, με τη ματιά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

»Μιας έκθεσης – πρόκλησης που αντιμετωπίζει μετωπικά, επαναδιατυπώνοντάς το, το μεγάλο στοίχημα της ιστορικής μνήμης και του σύγχρονου πολιτισμού. Μια έκθεση που τολμά να ψηλαφίσει ένα σύγχρονο ιστορικό γεγονός με τα εικαστικά εκείνα εργαλεία που επιτελούν κρίσιμο έργο – έργο ανατομίας και κρίσης του χθες, έργο προβολής στο αύριο.

»Και το πράττει αυτό, με τα εργαλεία εκείνα, τα οποία χωρίς να ανταγωνίζονται τις επιστήμες της ιστορίας ή της κοινωνιολογίας, προσδίδουν στο παρελθόν ακριβώς εκείνη την άυλη, ενίοτε απροσδιόριστη προστιθέμενη αξία, που τα καθιστά ταυτόχρονα σημεία αναφοράς, σημεία αμφισβήτησης, σημεία, εντέλει, μιας συλλογικής ταυτότητας ‘εν εξελίξει’, πέρα από εθνικότητες και γλώσσες. Της ταυτότητας του 20ού αιώνα.

»Μαζί με την ποίηση, η εικαστική τέχνη είναι ίσως η πιο ατόφια επαναστατική πράξη – και δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πρώτοι που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της λογοκρισίας και της καταπίεσης της σταλινικής περιόδου, ήσαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να λειτουργήσει καταλυτικά στην υπηρεσία της Τέχνης, όχι ως απρόσιτου πεδίου μακριά από την κοινωνία, αλλά ως ενεργού δρώμενου, που ζυμώνεται με τα προβλήματα, τις προσδοκίες αλλά και τις διαψεύσεις της».

Πληροφορίες για την έκθεση:

«Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί»

12 Φεβρουαρίου – 14 Απριλίου 2018

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης. Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet