Στηρίζει υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 η Περιφέρεια
Περιφέρεια Αττικής

Στηρίζει υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 η Περιφέρεια

Χαιρετισμό απηύθυνε σήμερα, Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Ελευσίνας, με αντικείμενο την υποψηφιότητα της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Νεότητας, Εύη Αποστολάκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελευσίνας.

Η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «έχει έλθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου, μια πόλη με μοναδικά χαρακτηριστικά, να φιλοξενήσει έναν εμβληματικό θεσμό όπως αυτός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι, «η Ελευσίνα διαθέτει ακριβώς τα χαρακτηριστικά εκείνα που της επιτρέπουν να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γιατί πολύ απλά οι πολιτιστικές της διαδρομές παραμένουν ανεξίτηλες στο χθες και στο σήμερα. Δεν έσβησαν από την εγκληματική περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η πόλη εξαιτίας του βιομηχανικού της παρελθόντος, στο όνομα του κέρδους».

Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία της περιφερειάρχη:

Ειδικά σήμερα, που «σηκώνουν κεφάλι» οι κάθε είδους λαϊκισμοί, εθνικισμοί και ξενοφοβικές τάσεις, η Ελευσίνα είναι εκείνη η πόλη που μπορεί να αποκρυσταλλώσει με σαφήνεια ένα μήνυμα διαλόγου των πολιτισμών, έκφρασης και συνύπαρξης των λαών.

Η Ελευσίνα είναι η πόλη εκείνη, με το παρελθόν και μέλλον που μπορεί να στείλει το μοναδικό μήνυμα συνύπαρξης και υπέρβασης των αγκυλώσεων του παρόντος.

Η πόλη της Ελευσίνας είναι εκείνη η πτυχή της ευρωπαϊκής ταυτότητας που δίνει ελπίδα για το μέλλον, και σιγουριά για το παρόν.

Την ίδια στιγμή που η επιλογή της εντάσσεται σε μία αμοιβαία επωφελή σχέση. Τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.

Και τούτο γιατί αποτελεί το προσφορότερο όχημα της τέχνης και του πολιτισμού ως εργαλείων υπέρβασης των εθνικιστικών στεγανών και αποκλεισμών.

Η Ελευσίνα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί ένα βιώσιμο πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας.

Η υπόθεση της Ελευσίνας είναι υπόθεση όλων μας.

Είναι οικουμενική υπόθεση σύγχρονου ανθρωπισμού. Ενός ανθρωπισμού αντίστασης στις σύγχρονες Ερινύες της λήθης και της ξενοφοβίας που ακούγονται σήμερα στην Ευρώπη, και όχι μόνον.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet