Αποκατάσταση ζημιών στο Ελληνικό – Παρέμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά ο ΙΣΑ
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Αποκατάσταση ζημιών στο Ελληνικό – Παρέμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά ο ΙΣΑ

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στον χώρο των δομών προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, στο κτήριο Αφίξεων – Αναχωρήσεων, ύστερα από σχετικές ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής, μετά από επείγον σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Οι ζημιές αυτές δημιουργούσαν απειλές για τη δημόσια υγεία, όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει, την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, είχε εντοπίσει σημαντική διαρροή λυμάτων στο υπόγειο του κτηρίου 5.500 τ.μ., ενώ επισημαινόταν η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εν τω μεταξύ, το θέμα «είχε σηκώσει ψηλά» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος, με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ζητούσε τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τις εικόνες «ντροπής» που κατακλύζουν τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο της χώρας, οι οποίες αποτυπώνουν τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας, όπως σημείωνε.

Ο ΙΣΑ καλεί το ΚΕΕΛΠΝΟ να παρέμβει προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία, όσο και η υγεία των ανθρώπων που φιλοξενούνται, καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «οι συνθήκες αυτές δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, που πιστεύαμε ότι είχαν εξαλειφθεί στην πατρίδα μας».

Ειδικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου πραγματικά η κατάσταση είναι δραματική, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

»Επίσης, πληροφορούμεθα από δημάρχους όλης της χώρας ότι οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στα όρια τους δεν είναι αποδεκτές. Οι συνθήκες αυτές σας είναι άλλωστε γνωστές από το έγγραφο του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή κ. Μπένου, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση καθώς και η ανάγκη να κλείσουν άμεσα κάποιοι από τους χώρους αυτούς.

»Ο ΙΣΑ, εδώ και πολλούς μήνες, έχει δημοσίως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, επισημάνει τόσο τις άθλιες συνθήκες διαμονής των προσφύγων, όσο και τους κινδύνους που οι συνθήκες αυτές εγκυμονούν για τη Δημόσια Υγεία, τον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες.

»Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η Κεντρική Εξουσία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, αφού πέραν των χθεσινών εξαγγελιών από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ψεκασμών, δεν ανακοινώθηκε καμία άλλη ουσιαστική παρέμβαση.

»Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία αντιμετώπισης ζητημάτων, όπως αυτό που έχει αναδειχθεί στην περίπτωση του Ελληνικού».

Επίσης, ζητείται από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να προχωρήσει στη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία και η υγεία των ανθρώπων που σήμερα ζουν εκεί.

«Έχουμε όλοι μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και τους πρόσφυγες να διαφυλάξουμε όχι μόνον την υγεία τους, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια τους», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet