Πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητεί ο Γ. Σγουρός
Περιφέρεια Αττικής

Πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητεί ο Γ. Σγουρός

Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στις οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία, δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, προτείνει στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός, οι περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας «τείνουν πλέον να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις», προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι πολλές οικογένειες να φθάνουν στα όρια της απόγνωσης και της απελπισίας, αφού η εξαετής κρίση εξαΰλωσε τους σχεδιασμούς τους και πλέον βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να πετιούνται στον δρόμο».

Ο Γ. Σγουρός τονίζει, επίσης, ότι «οι διαδικασίες αυτές αποδομούν την κοινωνική συνοχή, δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα στην κοινωνία και ισχυροποιούν το αίσθημα αδικίας στους πολίτες, που από τη μία βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί, μερικές φορές ακόμη και για μικροποσά και από την άλλη το κράτος να αδυνατεί να επιβληθεί σε καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη με τόσο υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία των σπιτιών των μικρομεσαίων οικογενειών και ειδικά των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, μετά και την πρόσφατη αγωνιώδη έκκληση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, προσθέτει ο τέως περιφερειάρχης.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που προτείνει να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής είναι η δημιουργία γραφείου νομικής υποστήριξης, η παροχή οικονομικής αρωγής σε πολίτες που αδυνατούν να καταβάλλουν τα νομικά έξοδα για την προστασία των σπιτιών τους (προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και θέσπιση κριτηρίων) και η έκδοση απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που θα στείλει «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα».

«Καμία ασυλία δεν πρέπει να υπάρχει απέναντι στους μπαταχτσήδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Καμία όμως δικαιολογία δεν υπάρχει ώστε να μην προστατεύεται το σπίτι της μέσης ελληνικής οικογένειας ή ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που είδαν την κρίση να τους ανατρέπει κάθε σχεδιασμό. Εάν ο κόσμος ξεπεράσει τα όρια της απόγνωσης, τότε οι συνέπειες θα είναι κοινωνικά απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες» δήλωσε ο κ. Σγουρός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet