“Αλήθειες και ψέματα για προϋπολογισμό, ανακύκλωση και γήπεδα ΠΑΕ”
Περιφέρεια Αττικής

“Αλήθειες και ψέματα για προϋπολογισμό, ανακύκλωση και γήπεδα ΠΑΕ”

Ανακοίνωση με τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της κας Δήμητρας Κουτσούμπα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016 για την Περιφέρερια Αττικής, με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της ανακύκλωσης, αλλά και των γηπέδων των ΠΑΕ, εξέδωσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, στην οποία επικρίνει τη μέχρι τώρα διαχείριση από την περιφερειακή Αρχή της κας Ρένας Δούρου.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της κας Δ. Κουτσούμπα:

Αν θέλατε να είναι όντως προϋπολογισμός εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών, θα ρωτούσατε τους Συλλόγους καθηγητών-δασκάλων, γιατρών-υγειονομικών, τους συλλόγους γονέων, τις περιβαλλοντικές κινήσεις, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, για να μάθουμε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν στην Αττική, κι όχι να μεταφέρουμε από χρόνο σε χρόνο τον κωδικό με το «Παρατηρητήριο της φτώχειας» που θα ιδρύσετε για να… βρει τους θύλακες της φτώχειας στην Αττική.

Ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος με τέτοιο τρόπο που να μένει ανέπαφο το αποθεματικό, το οποίο το ΄χετε “παρκαρισμένο” στην Τράπεζα της Ελλάδος για να είναι διαθέσιμο στον Τσακαλώτο.

Υπάρχουν 3 δαπάνες που δείχνουν τι πολιτική κάνετε κι ότι πέρσι λέγατε ψέματα ότι είστε «αναγκασμένοι» να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό Σγουρού: 20 εκατ. στον  Μελισσανίδη (από ίδιους πόρους), 7 εκατ. στον Αλαφούζο, 4 εκ. στον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Τώρα είναι δική σας επιλογή να τα εντάξετε και να τα ψηφίσετε.

Για Εκτελεστέα έργα από ίδια χρηματοδότηση: Λέτε για 863 έργα συνολικού προϋπολογισμού 248 εκατ. ευρώ. Μόνο που τα 780 είναι ίδια με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, δηλ. τον προϋπολογισμό Σγουρού. Να δούμε τις αναλογίες; Στον Κεντρικό Τομέα από τα 61.028.742 ευρώ του συνόλου, τα 27 εκατ., δηλαδή το 45% των έργων, είναι τα δύο γήπεδα, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Λ. Αλεξάνδρας! Αυξάνονται τα έργα στον Βόρειο Τομέα (+5,493,397) και μειώνονται στη Δυτική Αθήνα (-1,355,974). Τα έργα στη Δυτική Αττική, παρότι αυξάνονται, παραμένουν το χαμηλότερο νούμερο του προϋπολογισμού: 20.111.447 (δηλ. το 1/12, αντί για 1/8 που θα ΄πρεπε να ΄ναι τουλάχιστον, αν ο προϋπολογισμός ήταν αναλογικός).

Πέρσι είχατε βάλει 13,1 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες από λεφτά της Περιφέρειας, κι όχι μόνο δεν ξοδεύτηκε ούτε 1 ΕΥΡΩ από αυτά (χαρακτηριστικό το πρόγραμμα για τη σύνδεση ρεύματος σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ), αλλά ούτε καν τα βάζετε στον νέο προϋπολογισμό. Τα χρήματα που δίνετε για κοινωνική πολιτική, και τα διαφημίζετε, είναι όλα μεταβιβαστικές δαπάνες, δηλαδή χρήματα που μας δίνουν τα υπουργεία κι εμείς λειτουργούμε απλώς ως μεσάζοντες, ή χρήματα από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το ΤΕΒΑ, το οποίο κάνει συσσίτια για τους απόρους με λεφτά της Ε.Ε., πρόγραμμα που σχεδιάστηκε επί Σαμαρά! Κι ενώ ακόμη κι αυτό το πρόγραμμα, καθαρά νεοφιλελεύθερο (με τη λογική διαχωρισμού της φτώχειας από την «ακραία φτώχεια»), ήταν για το 2015 και 2016, το 2015 δεν απορροφήσατε ούτε ένα ευρώ, δεν σιτίσατε ούτε έναν άνθρωπο με αυτά τα χρήματα, και τα μεταφέρετε όλα στο 2016!

Ο προϋπολογισμός εξαφανίζει δύο πράγματα: το πράσινο και το περιβάλλον στην Αττική (όλα τα έργα είναι τσιμέντο, δεν υπάρχει ούτε μια δεντροφύτευση), και τη φτώχεια (δεν υπάρχει ούτε ένα κονδύλι από ίδιους πόρους για άστεγους, άνεργους, φτωχούς). Ακόμη και για την ανακύκλωση, που υποτίθεται ότι είναι βασική πολιτική σας -έτσι μας λέγατε όταν ψηφίζατε το νέο ΠΕΣΔΑ- σε όλο τον πρϋπολογισμό έχετε εντάξει μόνο 3 έργα! Μόνο 3 έργα αναφέρονται στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή!

Τι μένει; Το ΕΣΠΑ, το οποίο κάνει τη δική του πολιτική με το πού δίνει τα χρήματα και κατανέμει τις δαπάνες. Το ΠΕΠ Αττικής, που δεν φέρατε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο να το συζητήσουμε, και το οποίο δεν είστε καν σε θέση να ξεκινήσετε τον Γενάρη του 2016, όπως οι ίδιοι παραδέχεστε, γιατί δεν έχετε ενταγμένα έργα!

Πέρσι, τέτοιον καιρό, πολύ πριν από τις εκλογές του Γενάρη, είχα πει από αυτό το βήμα: «Ακούγοντας τον κ. Καραμάνο να λέει για συμβατικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μου ΄ρθε στο νου η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή να λέει ότι το Μνημόνιο είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας και πρέπει να το εφαρμόσουμε». Δεν έχω κληρονομικό χάρισμα, ούτε είμαι πολιτικό μέντιουμ. Απλώς παρακολουθώ προσεκτικά το τι λέγεται και το τι συμβαίνει στο πολιτικό εργαστήρι της Περιφέρειας Αττικής. Παρατηρώ σήμερα τα χειροκροτήματα της Δύναμης Ζωής στον εκπρόσωπο της παράταξης Κουμουτσάκου, και τα χαμόγελα με τον Γ. Σγουρό, σκεπτόμενη ότι σε μερικούς μήνες τέτοιες εξελίξεις θα έχουμε και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό…

Είναι τελικά πολιτική της Περιφέρειας Αττικής η ανακύκλωση;

Το ψέμα

Όταν ψηφιζόταν ο νέος ΠΕΣΔΑ (σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων), η Περιφερειακή Αρχή (και οι υποστηριχτές της) διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα στηρίζεται στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.

Η αλήθεια 

Έρχεται τώρα ο προϋπολογισμός του 2016 για να αποδείξει πόσο πολύ το εννοούν: σε σύνολο 863 έργων, μόνο 3 έργα υπάρχουν που να αφορούν στην ανακύκλωση! Μπορείτε να το βρείτε και μόνοι σας, αν κάνετε ένα απλό search με τις λέξεις “ανακύκλωση” ή “διαλογή στην πηγή”, είτε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, είτε σε όλο τον προϋπολογισμό.

Εμείς βρήκαμε μόνο τα εξής:

  1. Πρόγραμμα δράσεων διαλογής στην πηγή και αύξησης της ανακύκλωσης (σε όλη την Αττική) 100.000 ευρώ.
  2. Πράσινο Σημείο Αγίας Παρασκευής 2.500.000 ευρώ.
  3. Σημεία ανακύκλωσης σε σχολεία στα Βριλήσσια 15.000 ευρώ.

Ούτε Τοπικά Σχέδια Δήμων για διαχείριση απορριμμάτων, ούτε όλα αυτά που υποσχόταν η Ρ. Δούρου, υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Αντιθέτως, συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση στον ΧΥΤΑ Γραμματικού (και αυξάνεται σε 4 εκατ. ευρώ). Τι κι αν η κα Δούρου είχε χαρακτηρίσει το έργο “περιβαλλοντικό έγκλημα”; (προεκλογικά πάντα…). Τι κι αν οι ΧΥΤΑ αντιστοιχούν σε άλλο μοντέλο διαχείρισης σκουπιδιών, αυτό που τώρα έχουμε, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ανακύκλωση ούτε με τη διαλογή στην πηγή;

Συνεχίζεται επίσης κανονικά η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή, την ίδια ώρα που η ανακύκλωση στην Αττική έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες νούμερο του… 5%! Εν έτει 2015, η ανακύκλωση στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι στο 5%, τη χειρίζονται αδιαφανώς (και μόνο για το δικό τους κέρδος) διάφορες ιδιωτικές εταιρίες όπως η ΕΕΑΑ Α.Ε., τα υπόλοιπα σκουπίδια θάβονται στη Φυλή και δηλητηριάζουν την Αττική, ενώ από 1/1/2016 θα πληρώσουμε όλοι επιπλέον “τέλος ταφής”, μέσω των δημοτικών τελών, επειδή η Περιφερειακή Αρχή επί 1,5 χρόνο δεν έχει κάτι τίποτα πραγματικό για να γίνει ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή.

Δυστυχώς όμως, το περιβάλλον, η Δυτική Αττική και η ζωή όλων μας εξαρτώνται από αυτά τα “πραγματικά” κι όχι από τα δεκάδες δελτία Τύπου που μας ενημερώνουν ότι όλα βαδίζουν καλώς στην Περιφέρεια Αττικής.

Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια κα Δούρου!

Από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής τα κονδύλια για τα γήπεδα των ΠΑΕ

Το ψέμα

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν -μερικοί μπερδεύονται και το χρησιμοποιούν ακόμη- οι υποστηριχτές της Ρ. Δούρου για να αποδείξουν πόσο “λαϊκιστές” είναι όσοι συγκρίνουν τα 20 εκατ. του Μελισσανίδη και τα 7 εκατ. του Αλαφούζου με την κοινωνική κρίση στην Αττική και τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες, ήταν ότι τα χρήματα αυτά “προέρχονται από κονδύλια της Ε.Ε. και προορίζονται μόνο για αθλητικές εγκαταστάσεις, κι αν δεν απορροφηθούν θα χαθούν”.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι τα χρήματα αυτά προέρχονται από ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ της Περιφέεριας Αττικής, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα χρήματα όλων μας!

Αυτό που επίσης είναι αλήθεια, είναι ότι για το γήπεδο του Μελισσανίδη θα απαιτηθούν άλλα 16 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την υπογειοποίηση δρόμων (που θα εξυπηρετούν το γήπεδο) και διαμορφώσεις πεζοδρομίων και περιβάλλοντα χώρου, τα οποία θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, και θα χρηματοδοτηθούν από τους κωδικούς που αφορούν είτε ΥΠΟΔΟΜΕΣ, είτε ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ. Δηλαδή θα είναι χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε χρειαζούμενα αντιπλημμυρικά έργα ή στο χτίσιμο σχολείων, ή στο να φτιαχτούν άλλοι δρόμοι-σκοτώστρες της Αττικής.

Για το γήπεδο της Αλεξάνδρας δεν γνωρίζουμε ακόμη αν σχεδιάζεται επιπλέον και κάποιο κονδύλι από τα ΕΣΠΑ, αν και ακούγεται ότι ακόμη και η “διπλή ανάπλαση” μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο…

Αυτά, για να μην τρώμε κουτόχορτο από μια απόλυτα μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη περιφερειακή Αρχή, που δεν διστάζει να διασπείρει παντού ψέματα για να συνεχίσει να εμφανίζεται ως “αριστερή”, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία στηρίζει…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet