Εκσυγχρονισμό του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης αποφάσισε ο ΕΔΣΝΑ
Περιφέρεια Αττικής

Εκσυγχρονισμό του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης αποφάσισε ο ΕΔΣΝΑ

Κατά τη συνεδρίασή της, στις 22 Δεκεμβρίου 2015, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έλαβε ομόφωνα μια απόφαση που σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) και με την εναρμόνιση της λειτουργίας του με τα προτάγματα τόσο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων όσο και του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ και την έμφαση που δίνεται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση.

Στόχος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο οικονομικός εξορθολογισμός και παράλληλα η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν το ΕΜΑ σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ε.Ε.

Για τους σκοπούς αυτούς, και μέχρι την εγκατάσταση του νέου αναδόχου μέσα από την άμεση διοργάνωση διεθνούς διαγωνισμού για τη δημοπράτηση των σχετικών έργων και υπηρεσιών για την επαύξηση δυναμικότητας και την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΜΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο δικαίωμα προαίρεσης της υπ΄ αριθμ. 8204/08.11.2011 (ορθή επανάληψη της υπ΄ αριθ. 11677/31.12.2010) σύμβασης που αφορά στις «Υπηρεσίες Υποστήριξης Λειτουργίας, Συντήρησης και Επισκευής του ΕΜΑ».

Με τον τρόπο αυτό και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος:

  1. Βάζει προοδευτικά τέλος στην ταφή των απορριμμάτων αφού άμεσα πάνω από το 25% θα εκτρέπεται από την ταφή στον ΧΥΤΑ.
  2. Πέτυχε πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα μείωση του κόστους επεξεργασίας ανά τόνο – γεγονός που συνιστά τομή για την ιστορία του ΕΔΣΝΑ. Συγκεκριμένα, από τα 76 ευρώ, που ήταν η παλιά τιμή, κατάφερε η καινούργια μεσοσταθμικά τιμή να φθάνει περίπου τα 32 ευρώ (δηλαδή μείωση 58%), αν συνυπολογιστούν το κούρεμα του κεφαλαίου (τρία εκατομμύρια), οι επενδύσεις προς όφελος του ΕΔΣΝΑ (τρία εκατομμύρια), το κούρεμα των τόκων (1.6 εκατομμύριο), και οι πωλήσεις από την ανάκτηση υλικών (600.000 ευρώ το χρόνο).
  3. Το μετρήσιμο όφελος για τους πολίτες της Αττικής, ανέρχεται σε πάνω από 8.5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, το δε περιβαλλοντικό όφελος από την ανάκτηση υλικών και την αποφυγή ταφής στον ΧΥΤΑ, ανυπολόγιστο.

Με τον τρόπο αυτό ο ΕΔΣΝΑ επιτελεί, όπως αναφέρεται, «με αποτελεσματικότητα το έργο του με μοναδικό του γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet