Τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησε η Ρ. Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησε η Ρ. Δούρου

«Οι Δίκαιοι των Εθνών, κράτησαν το φως της ελπίδας μέσα στο σκοτάδι του ναζισμού, έγιναν οι κόκκοι άμμου που δεν επέτρεψαν στη μηχανή του θανάτου να λειτουργήσει. Σήκωσαν στους ώμους τους την Ανθρωπότητα», τόνισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των Δικαίων των Εθνών και τονίζοντας την ανάγκη του διαρκούς αγώνα για τη διατήρηση της μνήμης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία του χαιρετισμού της περιφερειάρχη:

Έχουμε χρέος να δώσουμε έναν διμέτωπο αγώνα: κατά του αναθεωρητισμού και κατά του αντισημιτισμού. Τις δύο επικίνδυνες και ύπουλες απειλές που σαπίζουν τα θεμέλια της κοινωνίας και αναπτύσσονται εκεί όπου υπάρχει άγνοια και αδιαφορία.

Αδιαφορία που μετατρέπεται σε φοβία και σε απόρριψη του άλλου, του ξένου, του πρόσφυγα, του μετανάστη, του διαφορετικού. Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Όπου η συζήτηση που γίνεται αφορά περισσότερο την ύψωση φρακτών στα σύνορα και όχι την επεξεργασία μιας ευρωπαϊκής, κοινής, συνεκτικής προσφυγικής /μεταναστευτικής πολιτικής στη βάση της αλληλεγγύης και της ασφάλειας των πολιτών. Η όλη κουβέντα γίνεται απλουστευτικά τρομαχτικά, σαν να μην διδαχθήκαμε τίποτε από το κοινό μας παρελθόν.

«Σε κάθε βήμα, στην κατεχόμενη Ευρώπη, η εκτέλεση γερμανικών μέτρων εξαρτιόταν από την υποταγή των πολιτικών Αρχών, τη στήριξη των δυνάμεων της τοπικής αστυνομίας ή άλλων σωμάτων, και την παθητικότητα ή την υποστήριξη των πληθυσμών και κυρίως των πολιτικών και πνευματικών ελίτ», παρατηρεί ο ιστορικός Σαούλ Φριντλάντερ, αναλύοντας τον μηχανισμό εξόντωσης των Εβραίων σε ευρωπαϊκό και γερμανικό επίπεδο. Ο κορυφαίος ιστορικός του Ολοκαυτώματος, Ραούλ Χίλμπεργκ τονίζει ότι η «γραφειοκρατία έκοψε κάθε κρίκο που συνέδεε τη γερμανική με την εβραϊκή κοινότητα».

Με τη στήριξη της γραφειοκρατίας κάθε χώρας, στο πλαίσιο μίας καταιγιστικής προπαγάνδας, που κατέφυγε στη χρήση κάθε είδους, θρησκευτικού, φυλετικού, εθνικού στερεοτύπου κατά των Εβραίων, τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας έχαναν την ανθρώπινη υπόστασή τους και μετατρέπονταν στο «απόλυτο κακό», στους αποδιοπομπαίους τράγους της Γηραιάς Ηπείρου.

Το αποτέλεσμα ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία της σύγχρονης ιστορίας, το Ολοκαύτωμα, που μας εγκαλεί και θα μας εγκαλεί για πάντα.

Μεμονωμένες ήσαν οι περιπτώσεις εκείνων που, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διέτρεχαν, σήκωσαν το βάρος της υπεράσπισης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αναφέρομαι στους Δικαίους μεταξύ των Εθνών, τους hasidei ummόt a-olam.

Σε εκείνους που σήκωσαν στους ώμους τους την Ανθρωπότητα.

Ας σκεφθούμε για μία στιγμή πώς θα ήταν αυτό το τοπίο χωρίς την ύπαρξη των Δικαίων; Ήττα της Ζωής και της Ανθρωπιάς. Ακύρωση της Ελπίδας και της πίστης στον Άνθρωπο.

Οι Δίκαιοι των Εθνών ενήργησαν ως παράγοντες της ηθικής. Της ηθικής που θέτει πάνω από όλα το ιερό καθήκον προστασίας της ζωής. Και το έπραξαν  χωρίς να αναζητούν τιμές και αναγνώριση.

Μεταξύ τους κι οι 328 Έλληνες. Κάποιοι κατείχαν δημόσια αξιώματα και κάποιοι απλοί πολίτες. Ένα ήταν το κοινό τους σημείο: ότι στάθηκαν εκεί που έπρεπε, όταν έπρεπε, αταλάντευτα. Στο πλευρό των κυνηγημένων.

Υποδειγματικές συμπεριφορές από υποδειγματικούς ανθρώπους – είτε πρόκειται για τον μητροπολίτη Ζακύνθου, Χρυσόστομο είτε για τη Λέλα Καραγιάννη.

Σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα. Μήνυμα αποφασιστικότητας ενάντια σε όλους όσοι επιμένουν, ακόμη και σήμερα, να διαστρεβλώνουν και να παραπληροφορούν. Μήνυμα δράσης γιατί ο αγώνας για την αλήθεια, ο αγώνας κατά της λήθης, είναι αγώνας διαρκείας που δεν περιορίζεται σε επετείους.

Δείτε ολόκληρο τον χαιρετισμό της περιφερειάρχη Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet