Γ. Σγουρός: Επιβεβλημένος ο διάλογος με την κοινωνία για τα hot spots
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Επιβεβλημένος ο διάλογος με την κοινωνία για τα hot spots

Επιβάλλεται ο διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (hot spots) σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, τ. περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρό.

Με αφορμή σχέδιο της κυβέρνησης για δημιουργία hot spot στο Σχιστό, ο κ. Γ. Σγουρός εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Γ. Σγουρός: Επιβεβλημένος ο διάλογος και η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για τα hot spots

Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με ευαισθησία και σύνεση, ώστε να μην αποτελέσει αντικειμένο διαξιφισμού στις τοπικές κοινωνίες ή να προκαλέσει απευκταία ξενοφοβικά σύνδρομα.

Αυτό προϋποθέτει τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους δήμους, που εξ ορισμού βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Δυστυχώς, ενώ στην περίπτωση της επιλογής του κλειστού γυμναστηρίου στο Παλαιό Φάληρο ή του χώρου στο Ελληνικό για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων προηγήθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή, συνεννόηση κυβέρνησης – Αυτοδιοίκησης, κάτι τέτοιο στην περίπτωση της επιλογής του στρατοπέδου στο Σχιστό δεν συνέβη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον ευρύτερο Πειραιά, πλην της δημοτικής Αρχής του Περάματος, δήλωνε πλήρη άγνοια για το θέμα και αυτό είναι λυπηρό.

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας (που πρέπει να τηρηθούν) για την δημιουργία ανθρώπινων χώρων καταγραφής και υποδοχής και η καθυστέρηση υλοποίησης αυτών, δεν μπορεί να υποκαταστήσουν την επιβεβλημένη ενημέρωση και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Όποιος φοβάται τον διάλογο και λειτουργεί με πρακτικές αιφνιδιασμού, το μόνο που καταφέρνει είναι να οξύνει την καχυποψία και να τροφοδοτεί το «οπλοστάσιο» των ακραίων φωνών.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε η ασυνεννοησία για το προσφυγικό να πυροδοτήσει ευρύτερες κοινωνικές εντάσεις.

Ο ευρύτερος Πειραιάς, απάνεμο λιμάνι ο ίδιος των Ελλήνων της προσφυγιάς, παρά τις όποιες παραφωνίες έχουν ακουστεί, είναι βέβαιο ότι θα υποδεχτεί τους πρόσφυγες πολέμου με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet