Π. Καμάρας: Μεγάλη απογοήτευση οι 16 μήνες θητείας της περιφερειάρχη
Περιφέρεια Αττικής

Π. Καμάρας: Μεγάλη απογοήτευση οι 16 μήνες θητείας της περιφερειάρχη

Ως «μεγάλη απογοήτευση» χαρακτηρίζει τον ενάμιση χρόνο διοίκησης της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Καμάρας.

Με τοποθέτησή του σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής Αρχής για το 2015 ο κ. Π. Καμάρας εντοπίζει τέσσερις τομείς, για τους οποίους απέτυχε η περιφερειακή Αρχή. Αυτοί είναι, σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Παντελής απουσία αυτοδιοικητικής κουλτούρας και πρακτικής.
  • Παντελής απουσία σχεδιασμού και προγραμματισμού με κατασπατάληση των ίδιων πόρων και έλλειψη αποτελεσματικότητας.
  • Απαξίωση της αντιπολίτευσης και υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Παντελής έλλειψη ευαισθησίας και ευθιξίας στην ασκούμενη κριτική.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Παύλου Καμάρα για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής Αρχής για το 2015:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν να πω τις σκέψεις μου, για τον απολογισμό των πεπραγμένων της παράταξης της κας Δούρου, για τον 1 ½  περίπου χρόνο διοίκησης της στην περιφέρεια Αττικής, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στον κ. πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου θεωρώντας το ηθική μου υποχρέωση.

Πριν έναν χρόνο περίπου του είχα στείλει μία επιστολή, με την οποία τον εγκαλούσα (σε εισαγωγικά), για τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντα του. Συγκεκριμένα του είχα επισημάνει, ότι ο θεσμικός ρόλος του προέδρου επιβάλλει ισότιμη μεταχείριση συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευομένων συμβούλων και ότι η συμμετοχή του ως μέλος της παράταξης του, στις εργασίες του Π.Σ, θα έπρεπε να γίνεται εκτός του ρόλου του αυτού.

Σήμερα θέλω να δηλώσω, έναν χρόνο μετά, ότι ο πρόεδρος, στη συντριπτική πλειοψηφία των συνεδριάσεων του Π.Σ., έχει λειτουργήσει, στο ύψος των περιστάσεων και του σημαίνοντα ρόλου του, μετά την αρχική εκείνη περίοδο προφανώς της προσαρμογής στα νέα του καθήκοντα.

Και ενώ έχω καλά λόγια να πω για σας κε πρόεδρε, δεν θα μπορούσα με αντικειμενικότητα, να κάνω το ίδιο και για την κα περιφερειάρχη και την παράταξή της.

Δεν έχω χρόνο να αναλύσω αυτήν την κριτική μου, όμως θα μπορούσα επιγραμματικά να χαρακτηρίσω τους 16 αυτούς μήνες, θητείας της κας περιφερειάρχη, ως μια μεγάλη απογοήτευση.

Απογοήτευση, όχι γιατί προσδοκούσα, από την περιφερειακή της διοίκηση, κάτι περισσότερο, από αυτό που είδαμε και ζήσαμε. Αφού κατά την προεκλογική περίοδο, έδωσε πλήρως το στίγμα της.

Υποσχέσεις, αερολογίες και ευθείες βολές ή πλάγιες με υπονοούμενα, κατά του προκατόχου της. Μια συνταγή πράγματι δοκιμασμένη για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές.

Όταν η ίδια και οι συνεργάτες της, έταξαν ότι όλα τα λύματα της Αττικής θα πάνε στην Ψυτάλλεια. Ότι όλοι οι ΧΥΤΑ θα εξαλειφθούν από τον χάρτη. Όταν είχανε λύσεις, ακόμα και για ζητήματα που ξεπερνούσαν τις πραγματικές, αλλά και τις θεσμικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ήταν αναμενόμενο σήμερα όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Η απογοήτευση λοιπόν, που προανέφερα έχει να κάνει με τον τρόπο, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση της κας περιφερειάρχη, ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας Αττικής. Έναν θεσμό που πολλοί από εμάς, δώσαμε αγώνες να καθιερωθεί και μάλιστα να προικηθεί με πόρους και κυρίως με τη διαχείριση σημαντικών ευρωπαϊκών  κονδυλίων.

Διαβάζοντας και ακούγοντας τον απολογισμό της περιφερειακής Αρχής, θα ήθελα να επισημάνω ότι θα ήταν άτοπο να σταθούμε στα έργα που χρηματοδοτούνται ή εκτελούνται στους Δήμους, από την Περιφέρεια μας. Και τούτο γιατί αυτή η δυνατότητα, δίνεται κυρίως χάρη στην ορθολογική και νοικοκυρεμένη διαχείριση, του πρώην περιφερειάρχη κ. Σγουρού, και όχι βέβαια σε κάποιες ιδιαίτερες ενέργειες της τωρινής περιφερειακής Αρχής. Μάλιστα θα σημείωνα, ότι δυστυχώς, εξέλειπε μια οφειλόμενη, εάν όχι συγγνώμη, τουλάχιστον αναγνώριση από την περιφερειάρχη στον Γ. Σγουρό για το πραγματικό αυτό γεγονός. Πολύ δε μάλλον όταν η αμφισβήτηση του περιβόητου αποθεματικού, του πλέον των 300 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια, ήταν σημαία της στην προεκλογική της αντιπολιτευτική ατζέντα.

Τέσσερις κατά την γνώμη μου είναι οι τομείς, που απέτυχε παταγωδώς η περιφερειακή Αρχή και βέβαια η περιφερειάρχης ως επικεφαλής της:

  • Παντελής απουσία αυτοδιοικητικής κουλτούρας και πρακτικής.
  • Παντελής απουσία σχεδιασμού και προγραμματισμού με κατασπατάληση των ίδιων πόρων και έλλειψη αποτελεσματικότητας.
  • Απαξίωση της αντιπολίτευσης και υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Παντελής έλλειψη ευαισθησίας και ευθιξίας στην ασκούμενη κριτική.      

Αναφέρω κάποια παραδείγματα, που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό μου αυτό:

Παντελής απουσία αυτοδιοικητικής κουλτούρας και πρακτικής
  • Η διαχείριση του θέματος του αποθεματικού της Περιφέρειας και της διοχέτευσης του στην Τράπεζα της Ελλάδος με μεθοδεύσεις που αγγίζουν τα όρια του παράνομου, σίγουρα όμως του αντιδεοντολογικού. Με ευθεία παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβουλίου και απόπειρα νομιμοποίησης εκ των υστέρων. Ένα θέμα μάλιστα που λόγω της εθνικής του διάστασης, θα μπορούσε να τύχει της ευρύτερης συναίνεσης.
  • Ο χειρισμός του θέματος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας και την προσδοκώμενη ανάληψη του από το Κράτος. Με τη γνωστή υπαναχώρηση και έναν ακόμα αγώνα που προφανώς ποτέ δεν δόθηκε. Και αυτό γιατί στο εύλογο επιχείρημα της κας περιφερειάρχη, ότι κινδύνευαν να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι, στην αντιπρόταση της παράταξής μας, ας ξεκινήσουμε τώρα τον αγώνα, μετά την εξασφάλισή τoυς μέσω του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, υπήρξε εκκωφαντική σιωπή και βέβαια πλήρης αδράνεια.
  • Ακόμα και στο θέμα των περίφημων εγκρίσεων των όρων των Περιβαντολλογικών Μελετών, όπου παρά τους λεονταρισμούς της περιφερειακής Αρχής, προ της αλλαγής της κυβέρνησης, ότι δεν μπορεί η Περιφέρεια να έχει διακοσμητικό ρόλο, με απλές ανούσιες γνωμοδοτήσεις, άρα θα διεκδικήσουμε τουλάχιστον σε αυτό το θέμα αποφασιστικές αρμοδιότητες, το θέμα ξεχάστηκε και συνεχίζουμε… να γνωμοδοτούμε.

Να μην μακρυγορώ δεν υπήρχε μια θεσμική πρόταση, μια διεκδίκηση από το κράτος, που να δικαιώνει τη βαρύτητα του Οργάνου, της αιρετής Περιφέρειας.

Ακόμα και στο μείζον θέμα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού η περιφερειακή Αρχή, το «ξεπέταξε» με το πεντάλεπτο ενημέρωσης από τον κ. Μουζάλα και την προχθεσινή προσχηματική συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων.

Παντελής απουσία σχεδιασμού και προγραμματισμού και σχεδιασμού με κατασπατάληση των ίδιων πόρων και επακόλουθη έλλειψη αποτελεσματικότητας

Εδώ τι να πρωτοπούμε.

  • Φθάσαμε στο 1/3 της θητείας και ακόμα στρατηγικός αλλά και επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν έχει έλθει στο Π.Σ.
  • Η Κοινωνική Πολιτική, κινείται αποσπασματικά, με κατάτμηση και περιστασιακή ανάλωση των ίδιων Περιφερειακών πόρων, ενώ δεν υπήρξε η ελάχιστη εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα μπορούσαν με σωστή οργάνωση να εξασφαλίσουν σημαντικούς πόρους στον τομέα αυτό.
  • Στα αντιπλημμυρικά, μόνο ο καλός Θεός μας βοηθά, να μην ξαναζήσουμε τα περσινά, αφού τουλάχιστον στο Π.Σ. δεν έφτασε μια ολοκληρωμένη εισήγηση συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας, με διαβάθμιση προτεραιοτήτων και συντονισμό και επιμερισμό αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΥΔΑΠ, Υπουργεία, Δήμοι, Περιφέρεια).
  • Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μεγάλο φιάσκο της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η κα περιφερειάρχης εγκλωβισμένη στις προεκλογικές της μεγαλοστομίες (και δεν θα έλεγα), σε άγνοια της πραγματικότητας, έβαλε στόχους ανέφικτους, με προχειρότητα και μετάθεση ευθύνης στους Δήμους.
  • Στο αποχετευτικό, συσκέψεις επί συσκέψεων, αδράνεια και απραξία, πλην των συνεχιζόμενων της προηγούμενης Διοίκησης και τα λύματα πνίγουν την Ανατ. Αττική. Αφού λείπει το πολιτικό θάρρος να παρθούν αποφάσεις, έστω και δυσάρεστες σε λίγους. Εν τω μεταξύ, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή από τα Ευρωπαϊκά Όργανα και στερούν αναγκαίους πόρους από τη χώρα μας.
Απαξίωση της αντιπολίτευσης και υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Εδώ βέβαια δεν υπάρχουν εκπλήξεις.

Η πρώτη δήλωση της κας Δούρου, εδώ στο Π.Σ. ήταν «και ποιος σας είπε ότι θέλω συναινέσεις!».

  • Όμως με το να επιλαμβάνεται επί 50-60 θεμάτων, η οικονομική επιτροπή σε κάθε συνεδρίαση της και να μην υπάρχει η ευθιξία, να παραπεμφθεί «λόγω σπουδαιότητας» ένα (1) θέμα στο Π.Σ., για συζήτηση και απόφαση (όπως προβλέπει ο κώδικας),
  • Ή να συνεδριάζουν ή καλύτερα να μην συνεδριάζουν, οι επιτροπές παρακολούθησης των έργων παρά μόνο όταν πρόκειται να πληρωθεί ο εργολάβος, με ευθύνη των Προέδρων-Μελών της περιφερειακής Αρχής,
  • Ή να συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΣΔΝΑ 1 ½ φορά σε 1 ½ χρόνο, να ενημερώνονται ΠΕΔΑ, φορείς και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο, για μείζονα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ΧΥΤΑ και γενικότερα της διαχείρισης των απορριμμάτων,

είναι σίγουρο ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν στη φιλοσοφία της κας περιφερειάρχη, περί συναίνεσης ή μη, αλλά στην ίδια τη λειτουργία του Π.Σ. και του ρόλου της αντιπολίτευσης.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στο θέμα:

Της έλλειψης ευαισθησίας και ευθιξίας από την περιφερειακή Αρχή στην ασκούμενη κριτική

Και θα αναφερθώ κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και όσων κατηγοριών έχουν ακουσθεί ή γραφεί τόσο από το Σωματείο των Εργαζομένων, όσο και από τον ίδιο τον πρ. περιφερειάρχη. Όπου αυτή η έλλειψη ευαισθησίας που αναφέρω, περιόρισε την οφειλόμενη σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση-αντίκρουση της ίδιας της περιφερειάρχη – προέδρου του ΕΣΔΝΑ, σε ανακοινώσεις από την αναπληρώτριά της ανούσιες και μη διαφωτιστικές.

Ένα θέμα μείζον, ιδίως για έναν άνθρωπο που έκανε σημαία της, την κατηγορία κατά του προκατόχου της, περί διαπλεκόμενων συμφερόντων και τον πόλεμο κατά των μεγαλοεργολάβων και των ιδιωτικών εταιρειών.

Κλείνοντας, να τονίσω ότι με την κριτική μου αυτή, δεν θέλω να απαξιώσω τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών εκ των συναδέλφων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων της συμπολίτευσης, όμως οι ελλείψεις στη διοίκηση που προανέφερα, ακυρώνουν ή μειώνουν την όποια καλή προσπάθεια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet