Ιταλούς μαθητές καλωσόρισε στο Φεστιβάλ Magna Grecia η Ρ. Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Ιταλούς μαθητές καλωσόρισε στο Φεστιβάλ Magna Grecia η Ρ. Δούρου

Τους ιταλούς μαθητές που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia που διεξάγεται στη χώρα μας από τις 13 ως τις 18 Μαρτίου, και τους διοργανωτές του, καλωσόρισε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, στο Μουσείο της Ακρόπολης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Μιλώντας στους μαθητές η περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

Θέλω καταρχήν να σας καλωσορίσω και να συγχαρώ τους εμπνευστές και τους διοργανωτές αυτού του Φεστιβάλ φιλοσοφίας, γιατί ακριβώς δεν πρόκειται για μία τυπική «εκδήλωση», ένα φεστιβάλ όπως τόσα και τόσα άλλα. Αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα ταξίδι μύησης.

Μύησης στη φιλοσοφία, μύησης στη μέθοδο εκείνη που ανοίγει εκείνα τα μονοπάτια της γνώσης που οδηγούν στη σοφία.

«Ο δίχως αρετή άνθρωπος είναι το πιο ανόσιο και το πιο βάρβαρο πλάσμα»: ο Αριστοτέλης έχει ορίσει τον εσαεί στόχο μας. Και δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν μας επιτρέπεται να αγνοήσουμε αυτό το καθήκον μας.

Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στη συντεταγμένη, όπως την όριζε ο μεγάλος φιλόσοφος, Πολιτεία. Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό, το οποίο σαν κόκκινο νήμα μας ενώνει. Μας συνδέει, όλους τους λαούς, και ειδικά τους λαούς της Μεσογείου.  

Της θάλασσας που σήμερα γίνεται υγρός τάφος για χιλιάδες ξεριζωμένους, πρόσφυγες, μετανάστες που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Και που με το δικό τους τραγικό τρόπο, αναγκάζουν τους λαούς της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης να αναμετρηθούν με τις στοιχειώδες αρχές και αξίες του πολιτισμού.

«Οι πολιτισμοί», γράφει ένας βαθύς γνώστης της Μεσογείου, ο Φερνάν Μπροντέλ, «πολύ συχνά είναι άγνοια, περιφρόνηση, απέχθεια για τον άλλο. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης θυσία, ακτινοβολία, άθροισμα πολιτιστικών αγαθών, κληρονομιών του πνεύματος».

Εύχομαι ο δρόμος σας να είναι αντάξιος των προσδοκιών σας. Το ταξίδι σας πλέριο εμπειριών. Η μύησή σας γόνιμη. Η Αττική – χώρος ιστορίας, χώρος πολιτισμού, χώρος φιλοσοφίας, σας καλωσορίζει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet