Σε διεθνές φόρουμ για το προσφυγικό η Ρένα Δούρου
Περιφέρεια Αττικής

Σε διεθνές φόρουμ για το προσφυγικό η Ρένα Δούρου

Σε διεθνές Φόρουμ με θέμα την «Υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ε.Ε.», που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη, μετείχε σήμερα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η περιφερειάρχης μετείχε στο πάνελ με θέμα «Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας την προσφυγική κρίση» και τόνισε μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη για μια «μακρόπνοη ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και πολιτική ασύλου στη βάση μιας αποτελεσματικής, κοινής, προσέγγισης ισομερούς και δίκαιης κατανομής των ευθυνών».

«Μόνο έτσι η Ε.Ε. θα κερδίσει το θεμελιώδες στοίχημα της αξιοπιστίας της, κυρίως απέναντι στους νέους», παρατήρησε η κα Ρ. Δούρου, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση «πρόκληση». «Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη όχι τυχαία αλλά γιατί σημαίνει δυνατότητες για τις κοινωνίες μας: σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς όμως τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, η Ευρώπη θα χρειαστεί μεγάλο αριθμό μεταναστών για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ως το 2050», σημείωσε.

Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα του προσφυγικού/μεταναστευτικού ενώ περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες της Αττικής ως Περιφέρειας που υποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της μέσα από τη δημιουργία του πρώτου στη χώρου Κέντρου Logistics για είδη πρώτης ανάγκης και συμβάλλοντας στη στέγαση, σίτιση, υγειονομική τους περίθαλψη. Στο πλαίσιο αυτό η κα Ρ. Δούρου υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, του ρόλου των τοπικών και περιφερειακών Αρχών ως αναπόσπαστο μέρος της λύσης του προβλήματος, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τους θεσμούς της Ε.Ε., τις διακυβερνητικές οργανώσεις, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Η ίδια, τέλος, τόνισε τη μεγάλη σημασία «τα λόγια να γίνουν πράξεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλληλεγγύης».

Τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, η περιφερειάρχης Αττικής, είχε συνάντηση με τη δήμαρχο Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, με την οποία συζήτησαν το συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών για το ζήτημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet