Αυτοδιοικητικό crash test για Νίκη Κεραμέως και Τάκη Θεοδωρικάκο
Πρόσωπα

Αυτοδιοικητικό crash test για Νίκη Κεραμέως και Τάκη Θεοδωρικάκο

Τα δύο πρώτα «στοιχήματα» – τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο – που θα κληθεί να κερδίσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει για την ετοιμότητά της, τα έχουν επωμισθεί η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η πρώτη θα πρέπει να βρει «χθες» λύση στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με τη φιλοξενία των τετράχρονων από τη νέα σχολική περίοδο, αφού ελάχιστοι δήμοι εμφανίζονται έτοιμοι να λειτουργήσουν απρόσκοπτα στο πλαίσιο της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Ο έτερος υπουργός οφείλει να βρει τη «φόρμουλα» που θα συμβάλλει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στη διευκόλυνση της «κυβερνησιμότητας», εξαλείφοντας κάποιες από τις θεσμικές ιδιοτροπίες που επέβαλλε η προηγούμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη».

Και οι δύο θα πρέπει να κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά, αφού η 1η Σεπτεμβρίου είναι πολύ κοντά και θα πρέπει τόσο οι γονείς, όσο και οι δημοτικοί παράγοντες, να γνωρίζουν ποια θα είναι τα δεδομένα με τα οποία θα πρέπει να πορευθούν εφεξής.

Και οι δύο υπουργοί φρόντισαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο του θεσμικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη, ο οποίος θα είναι και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής από τη νέα περίοδο. Μια κίνηση που, ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, δείχνει μια διάθεση συνεργασίας με όσους εκπροσωπούν τις διοικητικές μονάδες που καλούνται να εφαρμόσουν τοπικά την κεντρική πολιτική. Μένει να φανεί εάν αυτή η προσέγγιση θα έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα, ώστε να εξέλθουμε σύντομα από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει, τουλάχιστον στα δύο αυτά εκκρεμή αυτοδιοικητικά ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να αγαπά πραγματικά τον αυτοδιοικητικό θεσμό ο οποίος δεν θα ευχόταν από καρδιάς στους δύο υπουργούς να κερδίσουν τα «στοιχήματά» τους, εξέλιξη από την οποία μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet