Δημόσιος απολογισμός στην Αγ. Παρασκευή… για ποιους άραγε;
Πρόσωπα

Δημόσιος απολογισμός στην Αγ. Παρασκευή… για ποιους άραγε;

Πλήρως απογοητευτική ήταν η εικόνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2016, κατά τη διάρκεια της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής.

Ένας δημότης που έλαβε τον λόγο τα είπε όλα: «Είναι περισσότεροι αυτοί που βρίσκονται πάνω στο πάνελ από αυτούς που βρίσκονται στα καθίσματα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τόσο τη δημοτική Αρχή, όσο και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για να καταλήξει: «Αξιοποιείστε τους πολίτες, αναθέστε τους κάποια αποστολή. Δεν είστε μόνοι…».

Η αίθουσα στην αρχή...
Η αίθουσα στην αρχή…

 

Η αίθουσα προς το τέλος...
Η αίθουσα προς το τέλος…

Το θέαμα της αποκαρδιωτικά άδειας αίθουσας (η οποία άδειαζε ακόμη περισσότερο όσο περνούσε η ώρα) σχολίασαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ και ο δήμαρχος, Γιάννης Σταθόπουλος, παραδέχθηκε ότι -παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατός τρόπος κοινοποίησης του απολογισμού- η προσέλευση δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι προφανώς «οι πολίτες δεν μας πολυπιστεύουν και δεν ελπίζουν».

Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Κάπου σε όλο αυτό βρισκόμαστε κι εμείς οι πολίτες-δημότες, που χθες «λάμψαμε διά της απουσίας μας». Αλλά ο απολογισμός κάθε δημοτικής Αρχής δεν αφορά ούτε τους αντιδημάρχους, ούτε τους προέδρους των Νομικών Προσώπων, ούτε τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτοί γνωρίζουν τι γίνεται. Ο απολογισμός αφορά εμάς και για τούτο τον θέσπισε ο νομοθέτης. Και εάν με ευθύνη και των δημοτικών συμβούλων (αρκετές απουσίες καταγράψαμε και από αυτούς…) τελικώς έχει εκφυλισθεί σε μία ανούσια διαδικασία, θα πρέπει εμείς, με τη δυναμική παρουσία μας, να το αλλάξουμε.

Άδειασαν και οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων...
Άδειασαν και οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων…

Αλλιώς, τι νόημα έχει να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, να κατακρίνουμε ή να εμφανιζόμαστε ξαφνικά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (και πάντα για το πρόβλημα που επηρεάζει τη δική μας γειτονιά, το δικό μας σχολείο, τον δικό μας δρόμο κ.ο.τ.) και να απαιτούμε εδώ και τώρα λύση;

Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς! Σε έναν Δήμο με τον πληθυσμό που έχει η Αγία Παρασκευή δεν υπάρχουν 100 ή 200 πολίτες-δημότες που να θέλουν να πληροφορηθούν εάν παράχθηκε ή όχι έργο στην πόλη τους, που να επιθυμούν να συγχαρούν ή να επικρίνουν τη μέχρι σήμερα θητεία της δημοτικής Αρχής, που να θελήσουν να θέσουν ερωτήματα που «καίνε» την καθημερινότητά τους;

Θα το γράψουμε, έστω κι αν δεν είναι ευχάριστο: Η εικόνα της απογοητευτικής συμμετοχής στον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής Αρχής Αγίας Παρασκευής δεν πρέπει να θορυβήσει αποκλειστικά τη διοίκηση ή τις δημοτικές παρατάξεις. Πρέπει πρωτίστως να θορυβήσει όλους εμάς που εντάσσουμε τους εαυτούς μας στις δήθεν ομάδες των ενεργών πολιτών. Θα πρέπει να θορυβήσει τους συλλόγους και φορείς της πόλης, που -με ελάχιστες εξαιρέσεις- γύρισαν την πλάτη τους σε μία δημόσια διαδικασία, που θα έπρεπε να αποτελεί γιορτή της τοπικής Δημοκρατίας.

Κατά σύμπτωση, προφητικά γράφαμε στο άρθρο αυτής της εβδομάδας ότι η ποιότητα της ελευθερίας και της ισότητας που απολαμβάνουμε είναι ανάλογος της συμμετοχής μας στα κοινά (Πότε θα σιωπήσουμε ως «λαός», για να συμπεριφερθούμε ως Πολίτες;). Και στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον δημόσιο απολογισμό της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2016, με τέτοιο βαθμό συμμετοχής μάλλον… δεν περνάμε την τάξη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet