Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Σε 100 λέξεις κατέρριψε τη δήθεν «αριστεροσύνη» κάποιων…
Πρόσωπα

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Σε 100 λέξεις κατέρριψε τη δήθεν «αριστεροσύνη» κάποιων…

Το ερώτημα της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στην τηλεφωνική συνέντευξη που είχε πρόσφατα με την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (διαπρεπής βυζαντινολόγος, πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Ακαδημαϊκός, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει η εφημερίδα) ήταν σαφές:

«Συχνά μιλάτε για τις αριστερές καταβολές σας. Πιστεύετε ότι πληγώθηκε η Αριστερά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από κάποιους εκπροσώπους της;».

Η δε απάντηση ακόμη σαφέστερη:

«Βεβαίως. Πληγώθηκε πολύ. Ας μην πούμε ονόματα. Αριστερός είναι αυτός που κάνει αριστερά πράγματα, όχι αυτός που λέει ότι είναι. Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι λόγου. Όποιος θέλει μόνο να μιλάει, αλλά δεν ξέρει να ακούει, όποιος δεν υπερασπίζεται ακόμα και τον αντίπαλό του όταν αδικείται, παύει για εμένα να είναι αριστερός.

»Η μεγαλύτερη αρετή είναι να υπερασπίζεσαι το δίκαιο του αντιπάλου σου. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας ενάρετος πολιτικός. Κι αν εξακολουθώ να λέω πως είμαι αριστερή, είναι γιατί ακόμα ελπίζω σε μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και σε μια παιδεία που θα διδάσκει την αρετή».

Μέσα σε 100 λέξεις η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ έδωσε τον τελειότερο ορισμό του Αριστερού, περιέγραψε το ήθος του, εξήγησε τι δεν μπορεί να είναι. Δεν μίλησε με ονόματα γιατί ήταν περιττό. Ανοίγοντας τους τηλεοπτικούς δέκτες μας, συντονιζόμενοι με κάποια ραδιοφωνική συχνότητα, διαβάζοντας μια εφημερίδα, πλοηγούμενοι στο διαδίκτυο, μπορούμε να βρούμε καθημερινά δηλώσεις, πράξεις και συμπεριφορές αρκετών «αριστερών» της παρούσης κυβέρνησης τους οποίους και «φωτογραφίζει» η δήλωση της μεγάλης Ελληνίδας.

Όσο για την ελπίδα που επιμένει να διατηρεί είναι η ίδια που διατηρούν πολλοί Αριστεροί, οι οποίοι και επιμένουν ότι για να έχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάποτε, θα πρέπει να φύγουν οι… κατά δήλωση αριστεροί από τη διακυβέρνηση της χώρας μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet