Ευάλωτοι στην αδιαφορία των «αρμοδίων» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα
Πρόσωπα

Ευάλωτοι στην αδιαφορία των «αρμοδίων» οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Τους συναντάμε συνήθως μεταμεσονύχτιες ώρες, και κάποιες φορές, τους κορνάρουμε εκνευρισμένοι, γιατί το όχημά τους μας κλείνει τον δρόμο και μας εμποδίζει να επιστρέψουμε στο σπίτι, μετά τη διασκέδασή μας. Εκείνοι, όμως, συνεχίζουν τη δουλειά τους, που εκτελούν ευσυνείδητα νυχθημερόν, φροντίζοντας να κρατούν τις πόλεις καθαρές, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία.

Ο λόγος για τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας των Δήμων, οι οποίοι είναι τα «πρόσωπα» της καθημερινότητάς μας, αλλά τους θυμόμαστε μόνο όταν απεργούν και όταν χάνονται τραγικά πάνω στο -«υποτιμημένο» από τους περισσότερους από εμάς- καθήκον τους. Η πρόσφατη τραγωδία με το απορριμματοφόρο που έπεσε σε χαράδρα στην Τήνο, δυστυχώς, μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Και δεν θα είναι γιατί έχουν προηγηθεί πολλές ανάλογες τραγωδίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, κι όμως δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση διερεύνησης των αιτίων τους, καταλογισμού ευθυνών και, κυρίως, λήψης άμεσων μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.

Τα σωματεία τους μάταια φωνάζουν για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα αμαξοστάσιά τους, για την παλαιότητα του στόλου των οχημάτων και τους πλημμελείς τεχνικούς ελέγχους σε αυτά, για την εντατικοποίηση της εργασίας τους, για την αναπερκή εκπαίδευση ιδιαίτερα στους συμβασιούχους, για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας κ.ο.τ. Προβλήματα που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπό την αβάσταχτη πίεση από τις περικοπές των πόρων που έχουν επιβάλλει τα αλλεπάλληλα μνημόνια, έχουν οξυνθεί επικίνδυνα σχεδόν στο σύνολο των Δήμων της χώρας.

Ωστόσο, η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και η απώλειά της για λόγους που μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, αδιανόητη. Θα πρέπει τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, μαζί με τον σκληρό αγώνα που δίνουν για τη διατήρηση της αυτονομίας του θεσμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής εξουσίας, να βρουν χρόνο και τρόπους να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα που έχει προκύψει με τα τραγικά περιστατικά στον χώρο της καθαριότητας και να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση για την ελαχιστοποίηση των αιτίων που τα προκαλούν.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων είναι συνηθισμένοι να μαζεύουν τα σκουπίδια μας, αλλά αποδεικνύονται ευάλωτοι στην αδιαφορία όσων δεν φροντίζουν να τους εξασφαλίσουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet