Θα… περάσει τις εξετάσεις ο νέος υπουργός Παιδείας;
Πρόσωπα

Θα… περάσει τις εξετάσεις ο νέος υπουργός Παιδείας;

Το όνομά του είναι Αριστείδης Μπαλτάς, αλλά το πρόσωπό του θ΄ αργήσει να παίξει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ενώ εξίσου σπάνιες θα είναι οι εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά πάνελ. Ακόμη κι αν ο ίδιος επιθυμούσε μεγαλύτερη δημοσιότητα, ο τομέας που ανέλαβε δεν «πουλάει» στη δημοσιογραφική πιάτσα, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα εξάλλου.

Ο νέος υπουργός Παιδείας θα μας… απασχολήσει εκεί γύρω στις πανελλαδικές εξετάσεις, άντε κι αν γίνει κανένα νέο «μπάχαλο» με τα πανεπιστήμια. Τι κι αν κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο υπουργείο θα έπρεπε να κατέχει περίοπτη θέση σε κάθε κυβέρνηση, και ιδιαίτερα σήμερα -εν μέσω κρίσης και με κυβέρνηση Αριστεράς- θα έπρεπε να είναι πρώτο τη τάξει.

Ακόμη κι έτσι, ο νέος υπουργός Παιδείας και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, οφείλουν να δώσουν δύσκολες εξετάσεις και να επιτύχουν σε αυτές, εάν πραγματικά επιθυμούν ν΄ αρχίσει κάτι ν΄ αλλάζει στη χώρα σε βάθος χρόνου. Η Εκ-Παίδευση των επόμενων γενιών είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να εξέλθει οριστικά η Ελλάδα από την οικονομική και κοινωνική υπανάπτυξη που τη μαστίζουν τα πολλά τελευταία χρόνια. Μόνο που γι΄ αυτό χρειάζονται πραγματικές ρήξεις και διάθεση να ξεπεραστούν οι παλιές, κακές νοοτροπίες.

Μαθαίνουμε ότι ανάμεσα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τον χώρο της Παιδείας θα είναι και το «πάγωμα» της αξιολόγησης, μέχρις ότου «εξεταστούν σε βάθος οι συναφείς παράγοντες». Όχι και τόσο αισιοδοξο βήμα. Θα ανέμενε κανείς ότι η νέα κυβέρνηση θα είχε έτοιμο το εναλλακτικό σχέδιο της άκρως απαραίτητης αξιολόγησης και στον χώρο της Παιδείας, το οποίο θα έθετε ευθύς εξαρχής σε ενέργεια, καταργώντας το «αναξιόπιστο υφιστάμενο».

Ας είναι κι έτσι. Ευχόμαστε αυτό το «σε βάθος χρόνου» να μη σημαίνει ότι θα δούμε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώνεται η αρχαία παροιμιακή έκφραση “ες τας ελληνικάς καλένδας εξοφλείν”.

Δεν μπορεί, κάποιος στην κυβέρνηση θα έχει διαβάσει τη ρήση του Αριστοτέλη ότι «αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων»…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet