Οι… αστοχίες της κας Καψοκεφάλου και η… αμνησία του κ. Ζορμπά
Πρόσωπα

Οι… αστοχίες της κας Καψοκεφάλου και η… αμνησία του κ. Ζορμπά

Είναι αλήθεια ότι κάπως… περίεργα έχουν αντιληφθεί τον ρόλο των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Γι΄ αυτό και σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ο τέως και ο νυν δήμαρχος και όχι μόνο, ανταλλάσσουν αιχμές για «προσωπικές σχέσεις με ΜΜΕ», για το «ποιος διώκει και ποιος ευνοεί ποιο τοπικό ΜΜΕ», «ποιος δίνει δουλειές σε ποιον» κ.ο.τ.

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ και ο υπεύθυνός του ουδέποτε ασχολήθηκαν και ούτε πρόκειται να ασχοληθούν με το εάν και ποιες εξαρτήσεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες υπάρχουν μεταξύ της νυν ή της τέως διοίκησης του Δήμου με συγκεκριμένα τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Εξάλλου, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αρμόδιο να το ελέγξει είναι το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, οφείλει να γνωρίζει με ακρίβεια ποιο κομμάτι των χρημάτων των δημοτών και με ποια κριτήρια, πηγαίνει σε ποια ΜΜΕ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο, μία «κόκκινη γραμμή», για να χρησιμοποιήσουμε και έναν όρο του πολιτικού συρμού, τον οποίο κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ξεπέρασαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου 2015.

Έτσι, η κατά τα άλλα ιδιαίτερα συμπαθής δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Έφη Καψοκεφάλου, με αφορμή κάποιο δημοσίευμα που θεώρησε μη ακριβές, έκανε λόγο για κακόβουλη προσπάθεια συγκεκριμένου δημοσιογράφου να τη διαβάλλει, ζητώντας μάλιστα επανόρθωση, χωρίς όμως να αισθανθεί την ανάγκη να κατονομάσει σε ποιον δημοσιογράφο ή τουλάχιστον σε ποιο τοπικό Μέσο αναφέρεται. Ωστόσο, λίγο αργότερα, όταν δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας άφησε αιχμές για δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, χωρίς να τον κατονομάσει, η ίδια, θιγόμενη (ορθώς), ζήτησε να μην «πετάγεται λάσπη οπουδήποτε». Δύο μέτρα και δύο σταθμά, άραγε; Η αξιοπρέπεια των δημοτικών συμβούλων είναι διαφορετική από αυτή των επαγγελματιών δημοσιογράφων που κάνουν τη δουλειά τους;

Και δυστυχώς, η κα Καψοκεφάλου δεν έμεινε εκεί. Σε άλλη στιγμή της συνεδρίασης και με αφορμή σχόλιο του προέδρου του Σώματος, Γεράσιμου Βλάχου, ότι «βρίσκονται στην αίθουσα δημοσιογράφοι και μας ακούνε…», η εν λόγω δημοτική σύμβουλος σχολίασε, χαμογελώντας, «οι δημοσιογράφοι θα μας κρίνουν;».

Θα στενοχωρήσουμε την κα Καψοκεφάλου, αλλά θα την πληροφορήσουμε ότι ναι, και οι δημοσιογράφοι θα την κρίνουν. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου τους, είναι και η άσκηση ελέγχου σε κάθε μορφής εξουσίας. Από εκεί και πέρα, και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι κρίνονται για το κατά πόσο ασκούν τον συγκεκριμένο ρόλο υπεύθυνα και στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αναλόγως αξιολογούνται (ή θα έπρεπε να αξιολογούνται…).

Και κάπου εδώ αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει την παρέμβασή του και ο τέως δήμαρχος της πόλης, ο οποίος αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν δημοσιογράφοι στην αίθουσα. Η θετική απάντηση του προέδρου του Σώματος, με ταυτόχρονη υπόδειξη των θέσεων όπου κάθονταν οι εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου, ο κ. Βασίλης Ζορμπάς γύρισε προς το μέρος μας και μας ρώτησε εάν είμαστε δημοσιογράφοι και εάν διαθέτουμε δημοσιογραφική ταυτότητα!

Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι ο κ. Ζορμπάς, μάλλον λόγω του περασμένου της ώρας (το ρολόι έδειχνε 02:30 και είχαν προηγηθεί 7,5 ώρες συνεδρίασης) αισθάνθηκε κόπωση και… προδόθηκε από τη μνήμη του. Δεν μπορούμε αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι, μετά από τόσο καιρό, στο διάστημα του οποίου μας βλέπει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μας καλεί σε συνεντεύξεις Τύπου, ο ίδιος και στελέχη της παράταξής του στέλνουν ανακοινώσεις και σχόλιά τους στον ειδησεογραφικό ιστότοπό μας, εκείνος δεν γνωρίζει τη δημοσιογραφική ιδιότητά μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσα συνέβησαν στην εν λόγω συνεδρίαση του Σώματος ήταν απλώς κάποιες ατυχείς στιγμές των δύο συμβούλων της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας. Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ ξεκίνησε, λειτουργεί και θα παραμείνει ανοιχτό βήμα για όλους τους αιρετούς της πόλης, καθώς και για κάθε συλλογικό φορέα ή μεμονωμένο πολίτη που θέλει να διατυπώσει τις θέσεις και τις απόψεις του, χωρίς καμία διάθεση λογοκρισίας ή αποκλεισμού, όπως έχει πράξει ευσυνείδητα μέχρι σήμερα.

Από και εκεί και πέρα, όμως, θα μας επιτρέψουν ο κ. Βασίλης Ζορμπάς και η κα Έφη Καψοκεφάλου, χωρίς αυτολογοκρισία, να διατυπώνουμε και τις δικές μας θέσεις και τη δική μας κριτική για τα τεκταινόμενα εντός κι εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου. Και εάν οι ίδιοι ή οποιοσδήποτε άλλος, θίγεται από τη συγκεκριμένη κριτική, με μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε και τη δική τους άποψη.

Τουλάχιστον, αυτό επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία που πρέπει να σέβεται κάθε Δημοσιογράφος, με ή χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα (κ. Ζορμπά).

Θάνος Σταθόπουλος

Υπεύθυνος ειδησεογραφικού ιστοτόπου ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet