Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σηκώσει βαρύ πολιτικό φορτίο
Πρόσωπα

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σηκώσει βαρύ πολιτικό φορτίο

Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου είναι ιστορικού χαρακτήρα, τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το εύρος της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν -για λίγο- δεν του απέδωσε την αυτοδυναμία, δεν παύει να αποτελεί ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται γρήγορα προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, κάτι που ωστόσο μάλλον του προσθέτει, παρά του αφαιρεί, πολιτικό βάρος από τους ώμους του.

Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι πρώτος και βασικός υπόλογος απέναντι στους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως επόμενη κυβέρνησή τους είναι ο ίδιος. Ακόμη κι αν το κυβερνητικό σκάφος θα διαθέτει συγκυβερνήτη, ο κυβερνήτης είναι αυτός που θα πιστωθεί την ομαλή «απογείωση» της χώρας ή θα χρεωθεί την «ανώμαλη προσγείωσή» της.

Οι ελπίδες, όχι μόνο όσων ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όλων των Ελλήνων, είναι τόσο υψηλές όσο ήταν και οι προεκλογικές προσδοκίες που καλλιέργησε το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Αναμφίβολα, στον νέο πρωθυπουργό οφείλεται μία… ανάσα περιόδου χάριτος, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις ήδη μειωμένες αντοχές του κοινωνικού συνόλου και τις, ούτως ή άλλως, περιορισμένες ανοχές των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος.

Η μεγάλη και ιστορική νίκη του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι το τέλος ενός δύσκολου αγώνα, αλλά η αρχή μιας επίπονης και σκληρής προσπάθειας για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της. Όσο για την ίδια την Αριστερά, τυχόν αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε, θα μετατρέψει -και μάλιστα σε όχι και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα- το βράδυ της Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015 σε επονείδιστη ανάμνηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet