Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, οι «νταβατζήδες» και οι νόμοι του… βουνού
Πρόσωπα

Ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, οι «νταβατζήδες» και οι νόμοι του… βουνού

Ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ τα βάζει κατά καιρούς με την κεντρική εξουσία (νυν και προηγούμενες) δεν αποτελεί «είδηση». Το ότι δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη νυν περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα με τον αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Γιώργο Καραμέρο, επίσης, είναι γνωστό. Εκείνο που διαφοροποιείται από τα προηγούμενα είναι η ένταση και η ορολογία που χρησιμοποιεί πλέον ο κ. Γιώργος Πατούλης για να εκφράσει την αντίθεσή του με όσα οι παραπάνω Αρχές πράττουν.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015, στην οποία συζητούταν το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για τον Δήμο για το έτος 2016, ο δήμαρχος εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής.

«Ο εχθρός της ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στα υπουργεία», «έχουν την Αυτοδιοίκηση απέξω, χωρίς αρμοδιότητες», «θέλουν “ξεδοντιασμένη” την Αυτοδιοίκηση, να αποφασίζει “για το τίποτα”», «η κεντρική εξουσία έχει μετατραπεί σε οικονομικό νταβατζή», «διαχειριζόμαστε τις παθογένειες που άφησαν πίσω οι τελευταίοι 7 πρωθυπουργοί», «η κεντρική εξουσία ασεβεί απέναντι στην Αυτοδιοίκηση» ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Γ. Πατούλης για να περιγράψει τις τεταμένες σχέσεις που επικρατούν τελευταίως μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του, απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Πέτρο Κούκουζα (σ.σ.: ο επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης, απουσίαζε από τη συνεδρίαση) ο δήμαρχος… απασφάλισε: «Πείτε κ. Κούκουζα στα συντρόφια σας να μην παίζουν με το Μαρούσι».

Από την επίθεση του δημάρχου δεν… γλύτωσε ούτε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, στον οποίο χρέωσε αφ΄ ενός ότι μοίρασε επιλεκτικά τα 48 εκατ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος, δίνοντας στο Μαρούσι μόλις 1,5 εκατ. ευρώ και στη Λυκόβρυση – Πεύκη «μηδέν» κι αφ΄ ετέρου, την «9μηνη καθυστέρηση» στα έργα ομβρίων στο Πολύδροσο. «Ποιος τους δίνει το δικαίωμα να διαχειρίζονται έτσι τα χρήματά μας, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;» αναρωτήθηκε ο κ. Γ. Πατούλης, ενώ λίγο αργότερα ανέφερε ότι «κάποιοι λειτουργούν σαν “νταβατζήδες” και νομίζουν ότι δεν θα λογοδοτήσουν, αλλά θα λογοδοτήσουν στον λαό των δήμων».

Τέλος, ο δήμαρχος, με αφορμή την κριτική από την αριστερή πτέρυγα του Δημοτικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη πολιτική της διοίκησής του για τα δημοτικά τέλη (σ.σ.: ζητήθηκε εκ νέου και επίμονα η μείωση των τελών για αδύναμες οικονομικά οικογένειες και σημαντική αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, αίτημα που η διοίκηση απέρριψε ως αντιβαίνον στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο) ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι «κάποιοι μάλλον θέλουν να βγάλουμε νόμους του… βουνού, αλλά εμείς του κακούς νόμους αγωνιζόμαστε να τους ανατρέψουμε με άλλους τρόπους».

«Πυρ κατά βούληση», λοιπόν, από τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν κεντρική και περιφερειακή Αρχή. Το μόνο βέβαιο είναι, τουλάχιστον με βάση τη μέχρι σήμερα διαδρομή του κ. Γ. Πατούλη, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να… κατεβάσει τους τόνους. Ιδιαίτερα καθώς δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες για ανάμειξή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου, η αναφορά του στην προαναφερόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι «από την Αυτοδιοίκηση, που ζει από πρώτο χέρι το πρόβλημα του πολίτη, μπορεί να ξεκινήσει η αναγέννηση της χώρας» μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet