Σαράντος Καργάκος: Θέλουμε να είμαστε απόγονοι της Αντιγόνης ή της Ισμήνης;
Πρόσωπα

Σαράντος Καργάκος: Θέλουμε να είμαστε απόγονοι της Αντιγόνης ή της Ισμήνης;

Ο Σαράντος Καργάκος είναι αναμφίβολα το πρόσωπο όχι μόνο της εβδομάδας που φεύγει, λόγω της θλιβερής είδησης της απώλειάς του, αλλά και και των τελευταίων πολλών χρόνων.

Για τον μεγάλο ιστορικό και δάσκαλο γράφτηκαν πολλά και θα γραφούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Άρα, μια ακόμη προσθήκη ίσως να μην είχε να προσφέρει και κάτι ουσιαστικό. Εκείνο που ίσως πρέπει να αναφερθεί είναι η χρονική συγκυρία του θανάτου του, που συνέπεσε με την κορύφωση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, με αφορμή την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη για την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 συγκέντρωση στο Σύνταγμα, από όσους αντιτίθενται στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ανεξαρτήτως εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την παραπάνω συμφωνία, άσχετα με το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στην προαναφερόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα ήταν χρήσιμο να ακούσει τις απόψεις του ίδιου του Σαράντου Καργάκου για το θέμα της Μακεδονίας, αλλά και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στη Μαρία Γιαχνάκη, ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος μιλά με τη φωνή της συνείδησης, τεκμηριώνει γιατί κάποιοι επιζητούν τον «τεμαχισμό» της Ελλάδος, τονίζει ότι «η αμοιβή της προδοσίας έχει αυξηθεί από την εποχή του Ιούδα», και δεν «μασά τα λόγια του» όταν αναφέρεται στους Έλληνες, λέγοντας ότι «την προδοσία την έχουμε στο αίμα μας».

Εξαιρετική είναι η στιγμή που αναφέρεται στον πόλεμο κατά του πατριωτισμού και του ηρωισμού, αλλά και η σύγκριση μεταξύ Αντιγόνης και Ισμήνης και γιατί το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί το… μοντέλο της δεύτερης.

Είναι μια συνέντευξη άκρως επίκαιρη και κυρίως άκρως διδακτική, με όποια πλευρά των… Πρεσπών και αν τάσσεται κάποιος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet