Ε. Καραμολέγκου: Ηλιακά εγκαύματα – Πώς να τα προλαμβάνουμε, αλλά και να τα αντιμετωπίζουμε
Για όλους

Ε. Καραμολέγκου: Ηλιακά εγκαύματα – Πώς να τα προλαμβάνουμε, αλλά και να τα αντιμετωπίζουμε

Πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες ερχόμαστε στην δυσάρεστη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, δικό μας ή προσφιλούς μας ατόμου.

Γράφει η Ευαγγελία Καραμολέγκου*

Η συνήθεια της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο μάς έρχεται από παλαιότερα, όταν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα με την ακτινοβολία, κυρίως τη UVB. Σίγουρα, η χρήση των αντηλιακών έχει επεκταθεί, αλλά είναι αρκετοί αυτοί που παθαίνουν κάποιου βαθμού έγκαυμα.

Αφού πρώτα υποθέσουμε ότι ξέρουμε τον τρόπο προστασίας, δηλαδή η προστασία με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας, ιδίως για τα παιδιά, η χρήση γυαλιών και καπέλου, η χρήση φανέλας στα μικρά παιδιά, όταν παίζουν και η λογική διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, αν έρθει η άσχημη στιγμή που υποστήκαμε ένα έγκαυμα πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω:

  •  Η εμφάνιση επώδυνης κοκκινίλας είναι η ήπια μορφή εγκαύματος. Άμεσα τοποθετούμε δροσερά επιθέματα τοπικά, για παράδειγμα επί 10 λεπτά δροσερό νερό (όχι παγωμένο) και μετά βρεγμένη πετσέτα. Αυστηρά απαγορεύεται η χρήση αντηλιακού λαδιού, μαγειρικού λαδιού, καλλυντικών δέρματος και άλλων «γιατροσοφιών», όπως γιαούρτι ή οδοντόπαστα ή πάγο. Αυτά μπορεί να μολύνουν το έγκαυμα ή να παγιδεύσουν την αυξημένη θερμοκρασία στο δέρμα και να επιδεινώσουν την κατάσταση.  
  • Ο ενοχλητικός πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα όπως ασπιρίνη ή παρακεταμόλη.
  • Όσο πιο γρήγορα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές για εγκαύματα που περιορίζουν  δραστικά τη φλεγμονή και μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας φυσαλίδων.
  • Εάν εμφανιστούν φουσκάλες, απαγορεύεται το σπάσιμό τους από εμάς, παρά μόνον από γιατρό με άσηπτες συνθήκες.
  • Η χρήση αντιβιοτικών αλοιφών, συχνά σε συνδυασμό με κορτιζόνη, είναι συχνά πολύ ωφέλιμες.
  • Ειδικές γάζες με αντιβίωση βοηθούν επίσης.
  • Αυξήστε την κατανάλωση υγρών.
  • Φοράτε ελαφριά ρούχα που να μην ακουμπούν στο έγκαυμα. 
  • Σε μεγάλης έκτασης εγκαύματα συμβουλευτείτε  γιατρό μήπως υπάρχει ανάγκη νοσηλείας. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη…

Μπορούμε όμως να πούμε ότι απαγορεύεται να εκτιθέμεθα στον ήλιο παντελώς; Όχι βέβαια… Η ηλιακή ακτινοβολία είναι ωφέλιμη, φτάνει αυτή να είναι με μέτρο! Η βιταμίνη D, η οποία κυρίως συντίθεται με την έκθεσή μας στον ήλιο, και πολύ λιγότερο με τις τροφές, μας είναι για πολλούς λόγους απολύτως απαραίτητη.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βρούμε τη «χρυσή τομή» μεταξύ οφέλους και ζημίας; Υπολογίζεται ότι η έκθεση στον ήλιο 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, για 15 – 30 λεπτά, είναι επωφελής.

* Ειδικευμένη γενική ιατρός, Καμάρι (Σαντορίνη)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet