Οι 13 διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ για το πολυνομοσχέδιο
Αυτοδιοίκηση

Οι 13 διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ για το πολυνομοσχέδιο

Την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει δυναμικά την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο μοντέλο οργάνωσης της χώρας, όπου οι Δήμοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο με αλλαγή του «Καλλικράτη», καθώς και  την απαίτηση να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θα δοθούν λύσεις σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα των Δήμων, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

«Πληρώσαμε την αδράνεια του χθες»

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «οριακή» τη σημερινή κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων. Υπογράμμισε ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης «πληρώνει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων». «Η τακτική οπισθοχώρησης των προηγούμενων διοικήσεων οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην υποβάθμιση του ρόλου των Δήμων, στον αποκλεισμό τους από τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στον παραγκωνισμό τους από τις Περιφέρειες αλλά και στην εγκατάλειψη των ορεινών και νησιωτικών δήμων», σημείωσε.

«Βάλαμε στοπ στον κατήφορο»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι η σημερινή διοίκηση της ΚΕΔΕ κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα ανατροπής του παλιού σκηνικού φθοράς του θεσμού και να σταματήσει τον κατήφορο, έχοντας ως βασικά «όπλα» την ενότητα αλλά και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων και ουσιαστικών παρεμβάσεων.

«Σχεδιάζουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας»

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «με προσεκτικά βήματα» πρέπει να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη ατζέντα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την Αυτοδιοίκηση μπροστά από την κεντρική εξουσία.

«Είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις, που δεν θα θίγουν τα δικαιώματα των πολιτών»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, με τη δέσμευση ότι αυτές «δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών οι οποίοι μαζί με τους εργαζόμενους αποτελούν τους φυσικούς μας συμμάχους».

Τα σημεία διαφωνίας με τις προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε ευρεία αναφορά στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι διέψευσε τις προσδοκίες της Αυτοδιοίκησης καθώς, όπως ανέφερε, δεν επιλύει οικονομικά ζητήματα που την απασχολούν. Ενώ δεν της παρέχει καμία θεσμική θωράκιση.

Ειδικότερα εστίασε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλληλοεπικάλυψη των ελεγκτικών μηχανισμών γεγονός που, όπως ανέφερε, συντείνει στην αναποτελεσματικότητα και στην ενίσχυση της κηδεμόνευσης στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πατούλης πρότεινε την «άμεση εφαρμογή του Ελεγκτή Νομιμότητας και στη συνέχεια την άμεση κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών νομιμότητας».

Επιπρόσθετα συνόψισε την αντίθεση της ΚΕΔΕ σε συγκεκριμένα άρθρα του προσχεδίου νόμου τα οποία σχετίζονται με θέματα όπως:

  • H ίδρυση αυτοτελούς Γραφείου στις Περιφέρειες για ζητήματα που απασχολούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αρμοδιότητα που σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας ανήκει μόνον στους Δήμους.
  • Η πειθαρχική δίωξη των αιρετών υπό την ιδιότητα τους ως υπαλλήλων.
  • Η συρρίκνωση της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Η μειωση της αντιμισθίας των αντιδημάρχων.
  • Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Παράλληλα εστίασε στον «ασφυκτικό δημοσιονομικό έλεγχο» από το υπουργείο Οικονομικών για τις εκκρεμότητες διαχειριστικού περιεχομένου.

Απολογισμός έργου και παρεμβάσεων της σημερινής Διοίκησης

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η σημερινή Διοίκηση της ΚΕΔΕ «έχει πιο δυνατή φωνή σε σχέση με το παρελθόν, είναι περισσότερο εξωστρεφής, ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει».

Διατρέχοντας όλες τις πρωτοβουλίες και τις θεσμικές παρεμβάσεις που ανέλαβε η ΚΕΔΕ σε οικονομικό, θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο, σηματοδότησε τους βασικούς άξονες στρατηγικής της Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, στο διάστημα των τελευταίων είκοσι μηνών, «καταφέραμε» τα εξής:

Σε οικονομικό επίπεδο

  • Αντισταθήκαμε στην Κυβέρνηση που προσπάθησε να δεσμεύσει τα ταμειακά μας διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους που έχουν οφειλές στο Δημόσιο, να τους παρακρατείται εφόσον το επιθυμούν από τους ΚΑΠ ποσοστό 5%, έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό και να αποπληρώνονται οι οφειλές που υπάρχουν, αλλά και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία τους. 
  • Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, σε βάθος 35ετίας και με χαμηλότερο επιτόκιο.
  • Πετύχαμε να αποδοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών τη χρονιά που μας πέρασε, το σύνολο των ΚΑΠ. Μετά από δικές μας πιέσεις καταφέραμε οι δήμοι να λάβουν το σύνολο των προϋπολογισθέντων εσόδων τους το 2015 και οι κατανομές το 2016 να γίνονται κανονικά.
  • Μετά από δικές μας πιέσεις θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους, που αποτελούν μέρος της νέας γενιάς των παρακρατηθέντων και ληξιπρόθεσμων χρεών. Ήδη υπογράφηκε το ΦΕΚ και οι Δήμοι μας που έχουν προβλέψει στους προϋπολογισμούς τους έσοδα από ληξιπρόθεσμα, τις επόμενες εβδομάδες θα δουν να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία τους.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής

  • Μετά από δικές πιέσεις το υπουργείο Εργασίας θα επεκτείνει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.
  • Με δική μας επιμονή και πιέσεις καταφέραμε η Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκηση να έχει τον πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής εταίροι» στο Πρόγραμμα «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ, για τους απόρους» 2014-2020.
  • Για τα Προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κατόπιν πιέσεων της ΚΕΔΕ πετύχαμε την παράταση της συνέχισης λειτουργίας όλων των Κοινωνικών δομών/ προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ή και από Εθνικούς πόρους με αντίστοιχη παράταση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού σε αυτά.

Για τους Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς-ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

  • Tην έγκαιρη έναρξη του προγράμματος 2016 και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του προγράμματος από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, με τη διασφάλιση κάλυψης 80.000 θέσεων, αντίστοιχα με την περσινή σχολική χρονιά.
  • Την κατάργηση του περιορισμού του 70% της δυναμικότητας.
  • Τη μηνιαία καταβολή των πληρωμών.
  • Διαφωνήσαμε ως προς τις μειώσεις 5% στις τιμές των Vouchers για τις κατηγορίες των Παιδικών και βρεφικών σταθμών και ΚΔΑΠ και 10% στα Vouchers των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
  • Διεκδικούμε την πενταετή παράταση της αδειοδότησης των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών, η οποία έχει παραταθεί μετά από δική μας παρέμβαση έως 31/12/2016.

Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

  • Παρά την έλλειψη εθνικού σχεδίου, ανταποκριθήκαμε μόνοι μας σχεδόν στην ευθύνη διαχείρισης αυτού του προβλήματος. Χωρίς χρήματα, προσωπικό και μέσα.
  • Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ανθρώπων αυτών που αναζητούσαν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον, αναδεικνύοντας την ανθρωπιά και αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει το λαό μας.
  • Διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θέσεων διαχείρισης του ζητήματος και διεκδικήσαμε από την πρώτη στιγμή μέρος των κονδυλίων που θα δοθούν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Για το Περιβάλλον και τη Διαχείριση Αποβλήτων

  • Διατυπώσαμε ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά τον Εθνικό Σχεδιασμό που μας παρουσιάστηκε, τονίζοντας την πάγια θέση μας ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτα και πάνω από όλα υπόθεση των Δήμων.
  • Υποχρεώσαμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα διαφορετικά σχέδια νόμου που παρουσίασαν τρία διαφορετικά Υπουργεία πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών κι ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Κι ετοιμάζουμε τη δική μας πρόταση, μέσα από ολοκληρωμένη κι επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη που ήδη εκπονείται από το ΙΤΑ.

Σε θεσμικό επίπεδο

  • Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων στους ΟΤΑ για συγκεκριμένες ειδικότητες.
  • Πετύχαμε να διατηρηθεί και φέτος το καθεστώς διαχείρισης παραλίας και αιγιαλού στους δήμους.
  • Προωθήσαμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
  • Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παράταση της προθεσμίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης απαρίθμησε το σύνολο των διεκδικήσεων που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση της διοίκησης της ΚΕΔΕ, που θα δοθεί για ψήφιση στο σώμα της Συνέλευσης. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων:

  1. Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η ΚΕΔΕ, όπως μεταξύ άλλων τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε κάθε Δήμο, την εξομοίωση της αμοιβής των Δημάρχων με αυτή του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και την κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους Αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους Δημοτικούς Συμβούλους για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις των Δημ. Συμβουλίων, κλπ
  2. Την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου στα θέματα δημόσιας πολιτικής θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.
  3. Τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης όσον αφορά τη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Ζητούμε να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Καθώς και την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους δήμους σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.
  4. Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ, για την Αυτοδιοίκηση.
  5. Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ειδικό κονδύλι για έργα Δήμων, ύψους  2 δις ευρώ.
  6. Η φορολογική αποκέντρωση πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη , ώστε να αποκτήσει η φορολογία ανταποδοτικό όφελος. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Αυτό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τη σταθερή της χρηματοδότηση.
  7. Απαιτούμε την αντιμετώπιση του χρέους των Δήμων και των Δημοτικών τους Επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την προώθηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης για όλους.
  8. Ζητούμε την απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους, που αφορά κυρίως προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
  9. Απαιτούμε τη δημιουργία ενός νέου «ΘΗΣΕΑ», ενός νέου τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους. Η απαξίωση των τεχνικών, πολεοδομικών, σχολικών και κοινωνικών υποδομών των Δήμων είναι πολύ μεγάλη με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αυτού θα είναι: α) η υποστήριξη των μικρών ορεινών και νησιώτικων δήμων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ β) η χρηματοδότηση δράσεων που δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ όπως οι συντηρήσεις και οι επισκευές των υποδομών μας γ) η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των δήμων δ) η τόνωση της τοπικής απασχόλησης μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητάς. Ο νέος ΘΗΣΕΑΣ προτείνουμε να χρηματοδοτηθεί από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. 
  10. Ζητούμε τη χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια ενός Προγράμματος Υποστήριξης των Δήμων με σκοπό τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, την υποστήριξη τους στην ωρίμανση και την υλοποίηση των έργων τους, καθώς και την παροχή τεχνικής βοήθειας και ωρίμανσης μελετών ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.
  11. Απαιτούμε να γίνει πράξη η άμεση υλοποίηση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων, που έχει ενταχθεί μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
  12. Ζητάμε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την  παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των παραλιών στους Δήμους.
  13. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση όλων των απαράδεκτων ρυθμίσεων με τις οποίες μας αφαιρούνται οι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένοι πόροι (φόρος ζύθου, ανταποδοτικά τέλη για παραχωρησιούχους Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.).

Δείτε την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet