Κ. Ρώτας: “Συνθετική λογική και ενωτική διάθεση”
Γνώμες

Κ. Ρώτας: “Συνθετική λογική και ενωτική διάθεση”

Η καταστροφική πολύπλευρη κρίση των τελευταίων χρόνων επηρέασε καθοριστικά την πορεία της χώρας μας, των πόλεών της και των πολιτών της. Επηρέασε ως εκ τούτου τις απόψεις όλων μας για το μέλλον και ιδιαίτερα για τον ρόλο των αλλαγών που απαιτούνται στην καθημερινή ζωή μας, την εργασία μας και την κοινωνική μας δράση.

Γράφει ο Κώστας Ρώτας*

Είναι γενικά παραδεκτό ότι απαιτείται πλέον μια άλλη πορεία από όλους μας και σε όλα τα επίπεδα. Το μέλλον θα είναι καλύτερο αν το προετοιμάσουμε κατάλληλα. Σ΄ αυτό το μέλλον καθοριστικό ρόλο θα έχει ο χώρος που ζούμε και δημιουργούμε. Η πόλη μας. Το Μαρούσι. Ο Δήμος Αμαρουσίου.

Στο Μαρούσι, πέρα από τις μέχρι σήμερα σημαντικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, (που βοήθησαν τα χρόνια της κρίσης να κρατηθεί όρθια η κοινωνία μας), χρειάζεται να αποκτήσει επιπλέον νέα χαρακτηριστικά η πόλη, νέες δυνατότητες, νέες δραστηριότητες. Να μπει σε μια νέα εποχή δημιουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Δήμος Αμαρουσίου θα είναι και πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών.

Στο Μαρούσι απαιτούνται νέες επιπλέον δράσεις και στρατηγικές, νέες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες με όραμα και εφικτές στην υλοποίησή τους. Γέφυρες με το αύριο. Η πόλη μας πρέπει να γίνει εργαστήριο οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών καινοτομιών. Η ανασυγκρότηση σε νέα βάση πρέπει να κλιμακωθεί με έμφαση σε νέες υποδομές (κοινωνικές, πολεοδομικές, λειτουργικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, τεχνολογικές, περιβαντολογικές κ.τ.λ.), για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Θα πρέπει να συνεχιστεί με ένταση το έργο που υλοποιεί η παρούσα διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Η εξυγίανση του Δήμου και η λειτουργία του σε νέα βιώσιμη βάση. Δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη αφετηριακή επιλογή.

Το μοντέλο του Δήμου που στηρίζεται σε κρατικές επιδοτήσεις και υπερ-φορολογήσεις έχει τελειώσει. Κομματικές και προσωπικές στρατηγικές, που στηρίζουν και ονειρεύονται αναπαραγωγή καταστάσεων του παρελθόντος, είναι τουλάχιστον ανεδαφικές και απορριπτέες. Η οικονομική αυτάρκεια και η διοικητική αυτονομία των δήμων είναι πλέον μονόδρομος. Με συλλογική δράση και συναίνεση, με συνθετική λογική και ενωτική διάθεση. Με συμμετοχικές πρωτοβουλίες των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Το Μαρούσι του μέλλοντος θα πρέπει να είναι μια σύγχρονη, ανθρώπινη και έξυπνη πόλη. Μια πόλη με υπεραξίες για τις επενδύσεις των πολιτών της, βάση επιχειρηματικότητας, δημιουργίας εισοδημάτων και απασχόλησης για όλους τους ενεργούς πολίτες της. Στα τελευταία 12 χρόνια, που οι συμπολίτες μου με εξέλεξαν επανειλημμένα δημοτικό σύμβουλο Αμαρουσίου, οι θέσεις μου και οι δράσεις μου ήταν σταθερά προς αυτή τη κατεύθυνση. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και τα επόμενα χρόνια για τον σκοπό αυτό, εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν και με εμπιστευτούν ξανά με την ψήφο τους. Για ένα ξεχωριστό Μαρούσι, δίπλα στους πολίτες, για μια λειτουργική, καινοτόμο και βιώσιμη πόλη.

Σε προσωπικό επίπεδο, ανταποκρίθηκα στο ενωτικό κάλεσμα του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη -καθαρά αυτοδιοικητικό και πέρα από τα γνωστά ξεπερασμένα κομματικά στερεότυπα, που στοχεύει στην πολυσυλλεκτικότητα και χαρακτηρίζεται από ενωτική αντίληψη σε δύσκολες εποχές για την πόλη μας και τους πολίτες της.

Πέραν από τις επιμέρους αντιθέσεις του παρελθόντος, είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούν δημιουργικές δυνάμεις με κοινό στόχο το όφελος της πόλης και των πολιτών. Δυνάμεις που θα συμβάλλουν στην επέκταση του ήδη υπάρχοντος έργου, στις νέες αναγκαιότητες που αναζητούν πιεστικά λύσεις και που δυστυχώς μεγεθύνθηκαν από τη γενικότερη αρνητική κατάσταση της χώρας μας.

Κανείς πλέον δήμος και καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί να αγνοήσει τα νέα δεδομένα και νομίζω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και επιζητούν και στηρίζουν γενικότερες συνθετικές και καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως επίσης και αποτελεσματικές συνεργασίες για την υλοποίηση τους, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η δημιουργική σύνθεση και όχι η στείρα αντιπαλότητα των απόψεων πιστεύω ότι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της πόλης και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος Πατούλης έχει τη διάθεση, τη γνώση και την εμπειρία πλέον να συνθέσει απόψεις σε νέα επίπεδα, πού θα οδηγούν σε αξιόπιστες και βιώσιμες λύσεις οι οποίες θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τόσο τη λειτουργία του Δήμου, όσο και της πόλης -πάντα με στόχο το όφελος των πολιτών.

Το Μαρούσι σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον μπορεί να γίνει μια ξεχωριστή πόλη. Πεποίθηση μου είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, με όραμα, με δημιουργικότητα, με ενότητα και επίμονη προσπάθεια, προσηλωμένη στην υπηρεσία των πολιτών.

* Αρχιτέκτονας μηχανικός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου με τη δημοτική παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet