Kλειτοριδεκτομή σε όλες τις γυναίκες ζητεί Ρώσος μουφτής
Κόσμος

Kλειτοριδεκτομή σε όλες τις γυναίκες ζητεί Ρώσος μουφτής

Σάλο έχουν προκαλέσει δηλώσεις μουφτή στη Ρωσία που έρχονται στη σκιά της δημοσίευσης έκθεσης, σύμφωνα με την οποία σε χωριά του Βορείου Καυκάσου ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί διαδεδομένη πρακτική.

«Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υφίστανται κλειτοριδεκτομή, για να μην υπάρχει διαφθορά στη Γη» είπε ο μουφτής Ισμαήλ Μπερντίγεφ, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν απέσυρε τη δήλωση λέγοντας ότι επρόκειτο για «αστείο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», ο μουσουλμάνος πνευματικός ηγέτης της περιοχής του Βορείου Καυκάσου φέρεται να είπε: «Είναι σημαντικό να μειωθεί η σεξουαλικότητα των γυναικών και θα ήταν καλό εάν αυτό (ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων) γινόταν σε όλες τις γυναίκες. Ο θεός δημιούργησε τις γυναίκες για να κάνουν παιδιά και να τα ανατρέφουν. Αυτός (ο ακρωτηριασμός) δεν σχετίζεται με αυτό. Οι γυναίκες δεν σταματούν να κάνουν παιδιά μετά» από την κλειτοριδεκτομή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τοκετό και θάνατο του βρέφους. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής και υπολογίζει ότι περισσότερα από 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες υφίστανται τον ακρωτηριασμό αυτόν.

Παρά το γεγονός ότι ο μουφτής προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις αυτές, βρήκε στήριξη στο πρόσωπο ενός ανώτερου στελέχους της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. Ο Βσεβολόντ Τσάπλιν έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Εκφράζω τη συμπάθειά μου στον μουφτή. Ελπίζω να μην υπαναχωρήσει από τις θέσεις του εξαιτίας των φωνών και της υστερίας που θα ξεκινήσει τώρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο μουφτής «μίλησε για τις παραδόσεις που αναγνωρίζει η πλειονότητα των ανδρών και γυναικών που τις βιώνουν» και χαρακτήρισε τον φεμινισμό «ψέμα του 20ού αιώνα», τονίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη η κλειτοριδεκτομή στις ορθόδοξες γυναίκες, καθώς αυτές «δεν είναι διεφθαρμένες έτσι κι αλλιώς».

Η έκθεση της Πρωτοβουλίας Ρωσικής Δικαιοσύνης (RJI) αναφέρει ότι ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων «υποστηρίζεται σχεδόν πλήρως» στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές του Νταγκεστάν, όπου σε αυτόν υποβάλλονται κυρίως κορίτσια κάτω των τριών ετών. Σύμφωνα με την έκθεση, τον ακρωτηριασμό πραγματοποιούν άνθρωποι χωρίς ιατρικές γνώσεις, στα σπίτια τους, με όργανα όπως ψαλίδια ή μαχαίρια.

Στο Νταγκεστάν, σημειώνει η έκθεση, θεωρείται ότι η κλειτοριδεκτομή αποτελεί βασικό βήμα για «να γίνει μια γυναίκα μουσουλμάνα».

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας καταδίκασε την πρακτική, η οποία αν και παραβιάζει αρκετούς νόμους στη Ρωσία, δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να την απαγορεύει.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων για θέματα παιδιών, οικογένειας και μητρότητας κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας να ερευνήσει το ζήτημα στη χώρα και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους εφαρμόζουν την βάρβαρη αυτή πρακτική.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet